Brevet fra Minnesota

Den fattige telemarkingen Eivind Ytterbø reiste til Amerika i 1904, og sende et bilde hjem med ordene «Eg er frame». Så ble det stille. 47 år (1) senere – i 1951 – kom et brev til, og så ble det stille igjen. For alltid.

Om produksjonen

Forfatter Jon Magnus fant brevet fra sin grandonkel Eivind på kistebunnen på en husmannsplass i Telemark i 1990, og undret seg: Hvorfor hørte familien aldri noe mer fra ham? Hva hadde skjedd der hjemme – og i Amerika?
Fem års arkivleting, og syv turer til USA gav rystende svar: Sorg, skam, sinne og skyld, sykdom, selvmord og slit.
Nesten en million nordmenn reiste til Amerika mellom 1840 og 1940, og skjebnene var mange. I boka «Brevet fra Minnesota» nøstes tragedien – og livet opp – bit for bit, år for år. I boken får man også innblikk i norske emigranters overgrep mot urfolk og natur.

Syv turer til USA de siste fem årene har blottlagt mye materiale. Forfatteren har funnet bilder fra Eivind Ytterbøs liv i arkiver, i skoesker på loft og i kjellere, og møtt hans etterkommere og folk som kjente ham.
En dramatisk, men også til tider fornøyelig, historie fra en utvandrers liv. Og vi har alle «en onkel i Amerika».

Om forfatteren

Foto: privat

Jon Magnus er en norsk journalist, forfatter og oversetter. Magnus var utenriksjournalist i VG fra 1970-tallet fram til 2014, med korrespondentbase i London, New York og Berlin. Han leverte faste bidrag til avisas kommentatoravdeling og til VG Helg.

Produksjonsfakta

Sjanger:
Sakprosa

Type formidling:
Foredrag

Målgruppe:
Voksne, Senior, ungdom (vgs)

Egner denne produksjonen seg i skolen:
Ja

Tekniske krav:
Kun mikrofon

Programlengde:
60-90 minutter

Opprigg/nedrigg:
10 min/10 min

 

Kontaktinformasjon

E-postadresse til kontaktperson:
jonmagnus@outlook.com