Å leve i eksil

Denne forestillingen bygger på erfaringene og diktene til Mansur Rajih, som kom fra Jemen til Stavanger i 1998. Han kom hit som fribyforfatter, direkte fra fengsel, der han hadde vært uten rettmessig dom i femten år på grunn av sine meninger.

OM PRODUKSJONEN

Foto: Ruth Sunnanå Sveistrup

Diktene handler om livet i eksil, om livet i fengsel, og om livet selv. Mansur skriver om sterke tema som ensomhet, tortur og kjærlighet, men også om livets andre og mer harmoniske sider.

Forestillingen er i tre deler:

1. Visning av promofilm om Mansur Rajih oh menneskerettigheter som er laget av Amnesty International.

2. Gjennomføring av prosatekst der Mansur gir innblikk i sine minner og tanker fra livet i Jemen, i fengsel og i eksil. Maria supplerer med faktaopplysninger om det som skjedde.

3. Diktopplesning på arabisk og norsk. Utvalg fra Mansurs poesi og Marias gjendiktninger, nøye utvalgt og tilpasset aldersgruppen.

4. Spørsmål fra elevene.

om utøverne

Mansur Rajih ble født i Jemen i 1958 og er en anerkjent poet og kritiker av regjeringen i Jemen. To dager etter at han giftet seg i januar 1983 ble han arrestert. Han skulle tilbringe de neste 15 årene i brutalt fangenskap. Diktene hans ble smuglet ut av fengselet og trykt i aviser over hele den arabiske verden. Etter iherdig jobbing fra PEN og Amnesty International ble han hentet direkte fra fengsel til Stavanger i 1998. Rajih og hans familie er nå bosatt i Stavanger.

I Stavanger benytter Rajih sin ytringsfrihet til å forsvare andres menneskerettigheter. Han har utgitt 3 diktsamlinger. Bøkene har diktene både på arabisk og norsk, dermed når diktene både arabisktalende og norsktalende publikum. Diktene er både klassisk arabiske og allmennmenneskelige i sin utforming. Den ene, Min brors smerte, er gjendiktet av Maria Aano Reme. De to arbeider også med en ny samling, En bønn for vår tid.

Maria Aano Reme har mastergrad i midtøstenhistorie og arabisk fra Universitetet i Bergen, og har vært Mansurs formidler siden 2005. Hun har gjendiktet Mansurs tredje diktsamling fra arabisk til norsk

Mer om Maria Aano Reme i

produksjonsfakta

Målgruppe
1. – 3. klasse VGS

Produsent
Maria Aano Reme

Arena
Klasserom / grupperom / sal

Teknisk krav
Visningsmuligheter for film via pc, projektor og lerret Mikrofon med høyttaler hvis behov. Bærehjelp.

Programlengde
45 minutter. Maks to forestillinger pr. dag.

Elever
60 per forestilling

Opprigg
15 minutter

Nedrigg
5 minutter

Pris DKS
Rammeavtalen med fylkesnettverket

Foto kan benyttes til promotering av forestillingen. Fotograf skal krediteres.

KONTAKINFORMASJON

Maria Aano Reme
E-post: maria.aano.reme@gmail.com
Telefon: 92 82 45 53