Å forandre verden

I foredraget knytter Morken Andersen an til stedet elevene selv bor, viser historiske fotografier fra hvordan det så ut der og hvordan hverdagslivet artet seg på den tiden da Amalie Skram og de andre kunstnerne og forfatterne levde og virket. Hun viser hvordan det store henger sammen med det lille, og hvordan den forandringen som kunstnerne skapte, er blitt grunnlaget for det mulighetsrommet vi lever i dag.
Forandringene tid er ikke over. Så hva er det å lære for den som vil skape forandring i dag?

OM PRODUKSJONEN

Det moderne gjennombruddet var en tid da en ganske liten gruppe mennesker skapte en stor forandring i verden. De var kunstnere som elever blir kjent med på skolen: Amalie Skram, Christian og Oda Krohg, Hans Jæger, Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, August Strindberg og Edvard Munch.

Men hva var det egentlig som skjedde? Og hva var det som drev dem?

Det var mulighetsrommet som utvidet seg, tror Merete Morken Andersen. Det er nemlig det som kan skje når kunst og litteratur blir skapt – og virker.

I denne produksjonen forteller hun om disse kunstnerne, og om hvordan det som foregikk mellom dem, var med å utvide dette rommet som bestemmer hvordan vi tenker, og dermed også hvordan vi kan handle. Og når vi handler, blir det forandring!

Fokuspunktet er Amalie Skram. Morken Andersen er Skrams biograf, og hun har brukt både konvensjonelle og ukonvensjonelle metoder for å forstå Skram og hennes tid. Hun gir tips til den som vil finne ut av ting, forteller om hva hun har oppdaget, og om mystiske tildragelser som har skjedd underveis.

Produksjonen er knytet til nettstedet Tidsånd.no, som er en søkbar, digital tidslinje som inneholder mange tusen bilder og hendelser fra Amalie Skram og de andre kunstnernes liv og verk. Tidslinjen kan brukes som utgangspunkt for undervisningsopplegg: Den kan sorteres på ulikt vis og brukes som ressurs der elever og lærere selv kan utforske mønstre og sammenhenger gjennom kvalitetssikrede kilder.

 

 

 

Foto: Jorunn Solli

Foto: Jorunn Solli

OM FORFATTEREN

Merete Morken Andersen (f. 1965) er skjønn- og faglitterær forfatter med lang erfaring som tidsskrifts- og forlagsredaktør (tidsskriftet Vinduet, og Aschehoug forlag.) Andersen var også med å starte og har vært faglig leder for Aschehoug forfatterskole. Hun er utdannet litteraturviter fra Universitetet i Bergen, og er ansatt som førsteamanuensis i faglitterær skriving ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Sammen med kolleger har jeg her ansvaret for undervisning på et masterstudium i faglitterær skriving.

Høsten 2018 kom biografien Blodet i årene om Amalie Skram, en bok Andersen hadde jobbet med i hele ti år.

Foto: Jorunn Solli

PRODUKSJONSFAKTA

Målgruppe:
8.–10. klasse og 1.–3. klasse VGS (tilpasset opplegg)

Arena:
Auditorium/sal/klasserom

Teknisk krav:
Lerret og videoprosjektor. Netttilknytning. Mygg/mikrofon hvis salen er stor.

Programlengde:
45 minutter, med mulighet for oppfølging/undervisningsopplegg

Elever:
Så mange som rommet tillater

Opprigg/Nedrigg:
10 minutter