3,2,1 … skriv!

Lese- og skrivestimulerende kurs 6. – 7. trinn over 6 uker med Mariann Youmans. 
God tekst handler om historiefortelling, ikke om å være flink. God tekst treffer. Det er derfor vi blir sugd inn i fortellinger, vitser, teksten på melkekartongen, tegneserier, bøker, musikktekster, animasjon eller TV-serier. Hva treffer deg? Og hvem treffer du?

Om produksjonen

Hva?
Mange barn opplever at egen prestasjonsangst eller selvkritikk hindrer dem i å utforske hva de er gode for. Andre opplever at lærevansker, konsentrasjonsutfordringer eller rollen i klassen gjør det vanskelig å prøve noe nytt. Dette lese- og skrivestimulerende kurset bruker elementer fra improvisasjon, standup, teater og musikktekster i prosessen, alt for å leke oss fram til ny inspirasjon, erkjennelser om at en faktisk har noe å komme med, at hjernen har masse ressurser på lur, at man kan være den mest fantastiske historieforteller uten å kunne skrive et eneste ord riktig. Arbeid i fellesskap, grupper og alene, i et tempo barna kjenner seg trygge med.

Arbeidet med hovedelementer innen skriving, virkemidler og historiefortelling suppleres av tette innslag av variert tekst beregnet på målgruppen.

Mål:
Vekk med prestasjonsangst og kvelende rammer fra skriving og lesing
Frem med skaperglede, humor og lek
Frem med deg selv, for du er din største ressurs, akkurat slik du er
Og til slutt – frem med leseglede og uttrykksbehov

Hvordan?
Vi skal opp fra pulten. Undersøke uante ressurser. Se og kjenne at lesing, og skriving, handler om gode historier, dramaturgi, spenningsbygging og mening – resten kan man jobbe med, som rettskriving og opprydning. Se at det ikke trenger å være så farlig, og ikke så perfekt, for å ha det gøy med å skrive og gøy med å høre.

Vi skal lære forfattertriksene! Vi skal tulle og snakke om prestasjonsangst og skrivefrykt, om egen framsnakk og motsnakk, om viktigheten av et ”first shitty draft”. Vi skal jobbe med ulike fortellerstrukturer, dramaturgi og litterære virkemidler, om fortellervinkel, framdrift, beskrivelse av omgivelsene, rytme og masse mer.

Vi skal finne inspirasjon: Fra følelser, minner, en farge, en opplevelse. I meg selv, som er min aller beste kilde. Vi kan begynne her. Akkurat nå. Hvordan kjennes det? Der kan vi starte. Og derfra kan vi ta av …!

Vi skal leke oss med uvante vinkler og utgangspunkt som kanskje kan inspirer barn med skrivevegring eller sperrer: Skrive som en helt, skrive en protest, skrive en hyllest, skrive et idiotdikt, skrive en rytme, leke med språk. Skriveøvelser som overrasker og gir mestringsfølelse.

Vi skal hylle vår forskjellighet, og dyrke den. En er kanskje en racer i Haikudikt? En annen født til å skrive noveller? En annen verdens beste reklametittelskaper, barnebokforfatter eller leserinnleggsprodusent? Det vil være lov å skifte roller så ofte man vil.

Kanskje bruker vi opptak fra improvisasjoner som bakgrunn for tekst. Kanskje bruker vi elementer fra musikk, og studerer tekster og arbeidsmåter til låtskrivere (eks Styggen på ryggen, OnklP. Han rugger når han skriver, og det skjer i rasende tempo.)

Hver uke tar vi utgangspunkt i et viktig element i tekst og tekstskaping, som vi utforsker på gulvet, på arket, i bøkene og i samtalen, for eksempel dramaturgi eller fortellerstemme. De seks ukene med kurs danner til sammen et grunnkurs i grunnleggende skriveferdigheter og skriveinspirasjon. Gjennom seks uker vil også barna ha lest og blitt kjent med mange forfattere og deres bøker, i ulike stilarter og genre.

Hvorfor?
God tekst starter alltid med en avsender. Forfatteren kan være skjult i teksten, men stemmen hans eller hennes merker vi. Hva vil teksten med meg? Hvordan får den meg til å føle meg? Hva tror du forfatteren har tenkt og følt for å skrive slik? Hva får den deg til å tenke og føle? God tekst er en prosess mellom avsender og mottaker. Den får oss til å bli kjent med oss selv og det som bor i oss. Det er gode ressurser når du selv skal skrive tekst.

God tekst starter altså med spørsmålet: Hvem er jeg? Det skal vi forske i og leke oss fram til underveis i kurset.

Vi skal etablere et klima der det ikke finnes riktig og galt for alle, men riktig og galt for deg. At kurset jobber for at du finner DITT uttrykk. Gjennom lek, improvisasjon og læring jobber vi med forskjell på JA og NEI i skaperprosesser, gjennom utypiske skriveleker får vi ut materiale ingen ante at bodde inni hodet vårt. Enkle grep, trygg gruppeledelse, mye glede og et nytt blikk på hvordan å skape tekst, får forhåpentligvis flere av barna til å tro på egne evner.

Målet er å få barna til å dykke ned i litteraturen, og kanskje viktigst: Å dempe prestasjonsangst, få fornyet tro på egne evner og finne glede ved å skrive selv.

Om forfatteren

Foto: Grete Bro ThuestadMariann Youmans har bakgrunn fra teater og teatersport, har utdannelse som gruppeveileder og har jobbet med barn og unge i og utenfor bøkene hun skriver de siste 15 årene. Hun liker å skape rom der det er høyt under taket og plass for å feile, le og utforske.

Hun er utdannet innen teater, litteratur og samfunnsfag, og har en master i Screenwriting fra UCLA, California. Hun har skrevet manus for animasjon, Hotel Cæsar, Radioteater og revy, i tillegg til 11 bøker for barn og unge, i en rekke sjangre.

I 2006 ble hun nominert til Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur for faktaboken Rett & Slett, Rettighetsboka for deg under 18. I 2009 ble hun nominert til ARKs Barnebokpris for barneromanen Tessy & Tankred: Tøffere enn toget. Hun har erfaring fra skolebesøk på barne- og ungdomsskoler, skolesekkturneer og turné i regi av Norsk Forfattersentrum.

Bibliografi:

 • PSYK, Gyldendal Norsk Forlag 2015
 • Diverse bidrag i lærebøker for videregående, medforfatter i lærebok i fagbok barn/unge ved NBI 2014
 • PINLIG!, Gyldendal Norsk Forlag, 2015
 • How to … REDDE VERDEN, Gyldendal Norsk Forlag 2013
 • ZZZnork! – om narkolepsi, oppdragsbok Ullevål Sykehus 2012
 • FJORTIS: Alt du lurer på, Gyldendal Norsk Forlag 2011
 • NORSK! – multikultur på sitt beste, Gyldendal Norsk Forlag 2009
 • Tessy & Tankred: Tøffere enn toget, Gyldendal Norsk Forlag 2009
 • TOTO tar fyr, Schibsted Forlag 2009
 • HELT HYPER? – adhd add abc, Gyldendal Norsk Forlag 2008
 • TOTO tisser på dronningen, Schibsted Forlag 2008
 • TOTO vil vinne, Schibsted Forlag 2007
 • RETT & SLETT – Rettighetsboka for deg under 18, Gyldendal Norsk Forlag 2006

Målgruppe
6. – 7. trinn

Produsent
Mariann Youmans

Arena
Klasserom/grupperom

Teknisk krav
Tavle/whiteboard, prosjektor, gule lapper og penner

Programlengde
1 økt à 90 minutter hver uke i seks uker.

Elever

Opprigg / nedrigg
0 minutter

Pris DKS
Rammeavtalen med fylkesnettverket

Foto kan benyttes til promotering av forestillingen. Fotograf skal krediteres.

Status

Ute i Osloskolen våren 2015.

Kontaktinfo

Mariann Youmans
Telefon: 93 09 88 05
E-post: mariann@youmans.no