Wergelands åre

Wergelands åre er en hederspris innstiftet av Norsk Forfattersentrum, og tildeles en person eller institusjon som har gjort en fortjenestefull innsats innen formidling av poesi.

 

Rørt gjeng: Joakim Kjørsvik, Ted M. Granlund og Endre Ruset med Wergelands åre.

Wergelands åre 2018 ble delt ut til Poesibilen ved Joakim Kjørsvik, Endre Ruset og Ted M. Granlund under Norsk Forfattersentrums femtiårsjubileumsarrangement på Litteraturhuset i Oslo 20. september 2018. Det var styreleder i Norsk Forfattersentrum, Mikkel Bugge, som delte ut åra og prissummen på 15 000 kroner. Fra juryen hadde Bugge med seg følgende begrunnelse for valg av vinner:

Med et unikt formidlingskonsept, som behandler poesien på en humoristisk og uhøytidelig måte, har vinneren av Wergelands åre 2018 nådd ut til tusenvis av ungdommer over hele landet. De formidler poesi og kunnskap om poesi, de holder skrivekurs og sørger for at ny poesi produseres, også i konkret forstand: Ved å trykke parkeringsbøker med elevtekster, framhever gjengen bak Poesibilen diktsamlingen som fysisk objekt, og sikrer at møtene med skoleelevene også får ettervirkninger.

Prisen er knyttet til et par velbrukte roårer, muligens årene Henrik Wergeland pleide å oppbevare sammen med et seil på Kafe Grei i Skippergaten. Her møtte også Wergeland traff sin fremtidige hustru, Amalie Sofie Bækkevold. Den ene åren er permanent utstilt i Kafé Grei i Skippergaten i Oslo, den andre ambulerer mellom prisvinnerne.

Wergelands åre er innstiftet av Norsk Forfattersentrum i 1997 på initiativ fra Arne Ruste.


Tidligere mottakere av Wergelands åre:

1997 – Turid Birkeland, kulturminister
1999 – Oslo Sporveier, for prosjektet Dikt Underveis
2001 – Dagbladet, spesielt for utvikling av Diktbasen
2003 – Volapük, motkulturelt kraftsentrum
2005 – Erling Kittelsen, lyriker og formidler
2008 – Jan Erik Vold, lyriker og formidler
2012 – Hanne Bramness
2014 – Annelita Meinich, programleder i Diktafon NRK P2
2016 – Helge Torvund, lyriker og formidler