2013

Litteraturhuset i Oslo, 26. januar 2013

Gunnerudforelesinga Erindringer fra grenselandet mellom børs & katedral

Foto: Deichmanske

Foto: Deichmanske

Hvordan jeg prøvde å bli rik og berømt, men i stedet ble medlem av Forfatterforeningen.

Jørgen Gunnerud debuterte med Raymond Isaksens utgang i 1994, og har siden skrevet 9 krimbøker og en fortelling. Gunneruds gjennomgangsfigur er Kripos-etterforskeren Knut Moen. For Høstjakt (2007) fikk han Rivertonprisen. Foreløpig siste bok: Mistanken (Kolon, 2012). Visste du også at Gunnerud har tjenestegjort som nødorganist i Nuvsvåg kapell?

 

Litteraturhuset i Oslo, 9. mars 2013

LindstrømforelesingaLide av et stort alvor

Foto: Dagbladet

Foto: Dagbladet

Om å få Nordisk Råds litteraturpris.
Om å skrive etter en pristildeling.
Om de mørkere veiene i litteraturen.
Om å lengte etter noe som setter et avtrykk.
Og om teksten som eneste mulighet.

Merethe Lindstrøm fikk Nordisk Råds Litteraturpris 2012 for Dager i stillhetens historie . Denne vant hun også Kritikerprisen med. Hun feirer 30 år som forfatter i 2013, og har foruten sju romaner, skrevet en rekke novellesamlinger og en barnebok.

 

Litteraturhuset i Oslo, 20. april 2013

HaugenforelesingaOrginalitet, gjenbruk, samtale

Fott: Bjørnsonfestivalen

Fott: Bjørnsonfestivalen

Paal-Helge Haugen er lyriker, forfatter og dramatiker. Han skriver på nynorsk. Haugen har studert medisin ved Universitetet i Oslo samt film og teater i USA. Verkene hans er oversatt til et tyve-talls språk.

Han har vært medlem av redaksjonen i litteraturtidsskriftet Profil, formann i Statens Filmproduksjonsutvalg , formann i Den norske forfatterforeningens litterære råd og nestformann i Norske Dramatikeres Forbund.

I 1991 ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris for diktsamlingen Meditasjonar over Georges de la Tour og i 2008 ble han tildelt Aschehougprisen og Gyldendalprisen.

 

Litteraturhuset i Oslo, 4. mai 2013

BringsværdforelesingaUten fantasi – ingen tanke!

Bringsværds foredrag skal handle om litterære ghettoer, menneskelige trær, fabler og lignelser – og om at vi ser best på avstand.

Tor Åge Bringsværd. Foto: Berit Sandberg

Foto: Berit Sandberg

er, sammen med Jon Bing, opphavsmenn til ordet fabelprosa, som han bruker om skjønnlitteraturen han skriver. Begrepet innbefatter både science fiction og fantastiske fortellinger. I 1967 debuterte de begge med Rundt solen i ring. Året etter kom Bringsværd ut med Probok, sin egen samling sciencefictionnoveller.

Bringsværd har en spesiell skrivestil. I flere noveller hopper han vekk fra historien og beskriver noe som tilsynelatende ikke har noe med resten av historien. Bøkene hans inkluderer titler som; Bazar, Bløtkakemannen, Apachepiken, Pudder? Pudder! og de fem bøkene i Gobi-serien. I tillegg har han vært aktiv i den norske Brumm-foreningen.
Han har skrevet bøkene om Ruffen, illustrert av Thore Hansen, og bøkene om Karsten og Petra, illustrert av Anne G. Holt.

 

Litteraturhuset i Oslo, 8. juni 2013

MoeforelesingaLitteratur og beredskap.

Foto: privat

Foto: privat

I risikosona mellom språk og Ord: Kyka, Skrifter og Virkeligheten.
Bli med på skarpe oppdrag i moedernismekatalogen!
Foto: Samlaget

Karin Helga Moe er forfatter og litteraturkritiker. Moe skriver dikt, prosa og sjangeroverskridende tekster; hun er blitt beskrevet som «den forfatteren som i størst grad synes å realisere en avantgardistisk praksis som overskrider så vel sosiale som estetiske grenser.»

Hun mottok Mads Wiel Nygaards legat for 1990, og har også mottatt Dalgards kritikerpris.

Litteraturhuset i Oslo, 12. oktober 2013

HagemannforelesingaDet skandaløse i litteraturen.

Foto: Dagbladet

Foto: Dagbladet

Dagens foreleser følger bruddene på den gode smak opp gjennom historien og inn i sine egne romaner.

Bror Hagemann er forfatter av ti romaner, blant andre de kritikerroste De blyges hus (2002), Hvit natt (2006) og De stillferdige fra i fjor. Han er utdanna musikkviter og har jobba som jazzmusiker, landmåler, dørvakt, sjåfør, fabrikkarbeider og tennislærer. Hagemann er også manusforfatter for film og TV.

 

Litteraturhuset i Oslo, 9. november 2013 

NilsenforelesingaFrykt og fryd rundt romanskriving

Foto: Oktober Forlag

Foto: Oktober Forlag

Tove Nilsen  beveger seg inn i frykten og fryden rundt romanskriving i denne forfatterforelesinga. Hun debuterte i 1974 og har 31 bøker bak seg, blant annet Skyskraperengler(1982), Øyets sult (1993), Lystreise (1995) og Nede i himmelen (2011). Hun har også skrevet reiseromanen Kreta-døgn og har vært litteraturanmelder i Dagbladet i flere perioder.

 

Litteraturhuset i Oslo, 16. november 2013

TronstadforelesingaOm litteratur og stemplingsur

Foto: Dechmanske

Foto: Dechmanske

Tyra T. Tronstad foreleser over friheten til å skrive, om døgn som er for korte, om ting som koster for mye. Om å kombinere det å skrive med å gjøre andre ting uten å ta for stor skade av det. Tronstad debuterte som lyriker i 2007 og har siden skrevet fire bøker for barn og ungdom, blant dem Hundetanker som ble nominert til Kritikerprisen i 2012.

 

Litteraturhuset i Oslo, 14. desember 2013

BergsvågforelesingaPoetens kontraktsbrudd, harens bingoklubb og den mest kompliserte form for kjærlighet

Foto: Kapittel

Foto: Kapittel

Henning H. Bergsvåg er en poet som insisterer på diktenes selvsagte poetiske kraft, samtidig som han fyller diktningens kontekst med humor og satire. Han debuterte i 2000 med den kritikerroste Newfoundland. I år kom hans femte samling Den engelske hagen. Han har siden 2007 vært styremedlem i Den Norske Forfatterforening.