Nordnorsk Bokdag 2015

Collage3

 

 

 

Forfattere - Nordnorsk bokdag 2015

 

 

hallvard-birkeland - Copy

Hallvard Birkeland (f. 1950) bor i Tromsø. Han har gitt ut en rekke lokalhistoriske bøker, blant annet et firebindsverk om Tromsøs uteliv, som skal stå ferdig i 2015. I år er han aktuell med Første odebok, en samling oder til de hverdagslige ting, illustrert av Odd Klaudiussen.

 

Inga-Ravna-Eira_Foto_Michal-Aase - Copy

Inga Ravna Eira (f. 1948) er forfatter, oversetter og redaktør i Davvi Girji. Hun har skrevet både dikt, noveller, barnebøker og performance-forestillinger. Hun er alltid opptatt av å tøye det samiske språks grenser, noe som i årets samling for ungdom, Jidnes skálkošeapmi, gir seg utslag i en god dose tungetrim for leseren.

Sissel Horndal Foto Marianne Horndal

Sissel Horndal (f. 1970) bor i Mørsvikbotn i Sørfold. Hun har illustrert en lang rekke norske og samiske bøker, i tillegg til flere egne utgivelser, med Historia om alfabetet og Hokus Pokus 1-2-3 fra 2014 som de siste i rekken. Sissel Horndal har blant annet mottatt Nynorsk barnelitteraturpris for Ei halspastillhistorie (1998) og Himmelspringaren (2008). For illustrasjonene til Mánugánda ja Heike / Månegutten og Heike ble hun nominert til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2013 sammen med forfatter Signe Iversen. I 2015 er hun igjen nominert for illustrasjonene til Veikko Holmbergs Durrebjørnen og skuterløypa. Bildeboka Sølvmånen, som kommer ut høsten 2015, er historien om ei jente som blir røvet av Stallo.

 

 

Husebye Sylvi Jane - Copy

Sylvi Jane Husebye (1965) har bodd flere år i Finnmark. Hun har skrevet bøker for både barn og ungdom. I år er hun aktuell med Perlene, en samling fortellinger om barn og ungdoms liv i ulike stadier i historien.

 

 

Dag Ove Johansen foto sverre breivik

Dag Ove Johansen (f. 1950) er fra Mo i Rana og bor på Rognan. Han debuterte i 1974 med novellesamlingen T for Tramatura, og har gitt ut flere romaner for både voksne og ungdom i tillegg til en essaysamling. Sjamanens Rike, en romanserie på tolv bind, tar for seg samisk utvandring til Alaska på 1890-tallet, noe som også er tema for årets dokumentarbok, Landet bakom.

Siri Broch Johansen Foto Bent Johansen

Siri Broch Johansen (f. 1967) bor i Tana. Hun debuterte i 2010 med barneboken Sárá beaivegirji / Saras dagbok, i 2010. Den kom ut på nordsamisk, lulesamisk, sørsamisk og norsk. I 2014 ga hun ut ungdomsboken Mun lean čuoigi / Jeg er en skiløper, på bokmål og nordsamisk. I tillegg kom dokumentarboka Elsa Laula Renberg – historien om samefolkets store Minerva. Hun har også gitt ut to bind dramatikk, antologibidrag, religiøse sanger, faglitteratur, og gjendiktninger av Leonard Cohens tekster til samisk.

 

 

Kjersti Kollbotn Foto Marie Haugen Cappelen Damm - Copy

Kjersti Kollbotn (f.1959) er fra Breim i Nordfjord og bor i Tromsø. Hun debuterte i 2009 med romanen Eg er mamma, eg skal vere god på Cappelen Damm, som hun fikk Blix-prisen for i 2010. Hun har siden gitt ut romanene Taxi (2011) og har bidratt i flere antologier. I 2014 kom Isbrann, hennes tredje roman.

 

 

Roald Larsen Fot arktisk forlag

Roald Larsen (f. 1953) er til daglig førsteamanuensis på Institutt for lærerutdanning og pedagogikk ved UiT Norges arktiske universitet. Glødende mørketidsland er femte bind i serien Levende sagntradisjon fra Nord-Norge hvor Larsen har dokumentert den levende fortellertradisjonen i vår nordlige landsdel.

Sylvi Inez Liljegren (f. 1954) er en norsk journalist og forfatter. Hun har blant annet jobbet som tv-produsent og vært leder av Nordnorsk forfatterlag. Hun har besøkt Libanon og flyktningleiren Rashedieh i perioder over tre år, og resultatet er Amiras palestinske kjøkken, som er hennes femte bokutgivelse.

Nathan Mogos hode foto Z-forlag

Nathan Haddish Mogos (f. 1982) vokste opp i Etiopia med eritreiske foreldre, og bor i Tromsø. Han debuterte i 2014 med romanen Mottaket, oversatt til norsk av Tor Edvin Dahl.

Tor Martin Foto Fair Forlag

Tor Martin Leines Nordaas (f. 1978) bor i Mosjøen, hvor han har jobbet som journalist. Nå er hant forfatter på heltid. Han debuterte i 2009 med novellesamlingen Opp med fuglene. I 2013 kom hans første roman, Hjerneteppe. I år er han aktuell med romanen Fire dager hos farmor.

Tale Næss foto Trond Peter Stamsø Munch

Tale Næss (f. 1969) er oppvokst i Trondheim, men bor i Tromsø hvor hun arbeider som dramaturg på Hålogaland Teater. Hun debuterte i 1992 med romanen Månen har ikke hender, og har siden skrevet lyrikk, romaner og drama for film, radio og teater. Haven. Funn. Her er det. Er en samling med tre hørespill, hvorav to er produsert og sendt på NRK Radioteateret P2.

caroline k palonen foto Randi grov berger

Caroline Kaspara Palonen (f. 1984) er fra Harstad og er bosatt på Sandtorg. Hun har gått på Forfatterstudiet i Tromsø og har i tillegg kunstutdanning med spesialisering i fotografi. Hun debuterte i 2011 med romanen Xeroxdager, og i 2013 kom romanen Du er meg for søvnig. Høsten 2015 er hun aktuell med sin tredje roman, Det er mitt hav.

Forfatter Marry A. Somby. Foto: Yngve Olsen Saebbe

Marry Ailonieida Somby (f. 1953) er fra Tana, men er nå bosatt i Tromsø. Hun debuterte i 1976 med barneboka Ámmul ja alit oarbmælli. Hun har siden gitt ut en rekke bøker både på norsk, svensk og samisk. Hun har skrevet både poesi og barnebøker i tillegg til dramatikk for Beaivváš-teateret. I år er hun aktuell med Čerbmen Bizi /Reinkalven Lille Bizi.

Monika Steinholm foto Schibsted

Monika Steinholm (f.1983) er fra Tromsø, hvor hun også har gått på Forfatterstudiet. Hun har tidligere hatt tekster på trykk i antologiene Signaler 2012 og Ekstremisme (2012). Ungdomsromanen Fuck verden er hennes debut.

Laila Stien Foto Tine poppe

Laila Stien (f. 1946) er vokst opp i Rana og bor nå i Alta. Hun debuterte i 1979 med novellesamlingen Nyveien. Siden da har Stien gitt ut en rekke novellesamlinger, diktsamlinger, barne- og ungdomsbøker, samt en roman. Hun har også oversatt og gjendiktet flere samiske forfattere til norsk og redigert flere antologier med moderne samisk litteratur. I år ble hun utnevnt til æresdoktor ved UiT Norges arktiske universitet for sitt arbeid som forfatter og oversetter. I år er hun aktuell med novellesamlingen Over elva.

 

eva strandbu - Copy

Eva Strandbu (f. 1939) er fra Talvik og bor nå i Harstad. Hun har jobbet som lærer og spesialpedagog. Hun har gitt ut flere bøker for barn og unge, og første bind i hennes erindringstrilogi fra 2. verdenskrig, Evelyn og de grønne, har blitt dramatisert av Hålogaland Teater og Riksteateret. Sånn var det da gir et innblikk i hvordan det var å vokse opp på -40 og 50-tallet.

 

 

?????????????????????????????????????????????????????????????????????

Henning Howlid Wærp (f. 1959) er fra Kongsberg, men bor i Tromsø hvor han er professor i nordisk litteraturvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet. Han debuterte som forfatter i 2010 med romanen E8Nord. Siden har han gitt ut to diktsamlinger og er i år aktuell med romanen En øyreise.