Litterær hagefest i Adrianstua

Litterær hagefest i Adrianstua 20 år

Foto: Sigurd Brørs

I anledning tjueårsjubileet til Litterær hagefest i Adrianstua, ba vi Tale Næss skrive ei festtale. Næss var den første beboeren i Adrianstua, etter det blei Trondheim kommunes forfatterbolig. Hun bodde der mellom 1997 og 2002. I tala forteller hun blant annet om den første hagefesten, som fant sted i 2001.

Les hele talen her

BoKAKTUELLE MIDTNORSKE FORFATTERe

Årlig feirer vi midtnorske bokaktuelle forfattere med en egen roseseremoni under Litterær hagefest i Adrianstua. I stedet for en roseseremoni velger vi å presentere årets bokaktuelle midtnorske forfattere på nett.

Se alle her

Program

• I barnebokprogrammet møter vi Martine Grande som leser fra Ørn og forteller om betydningen av farger i hennes bok og hvordan disse er knyttet til følelser. Boka handler om vennskap og utenforskap.• I barnebokprogrammet møter vi Martine Grande som leser fra Ørn og forteller om betydningen av farger i hennes bok og hvordan disse er knyttet til følelser. Boka handler om vennskap og utenforskap.

• Mari Oseland er årets hagefestkunstner og med en rask hånd skisserer hun med ord og tegning hva som kan hende når man er på en hagefest.

• Åshild Moldskred leser fra Berre hopp! Boka handler om å ha en funksjonsnedsetting, føle seg annerledes og bli holdt utenfor, men samtidig også å ha en kul storebror som hjelper til.

• Adrianstuebeboer Rune F. Hjemås leser fra sine to nyeste bøker. Ein bror i verdsrommet  er hans ungdomsbokdebut og handler om Elias som har en alvorlig syk storebror. Hjemås leser også fra novellesamlinga Klimaendringer, hvor vi blant annet får høre om et synkehull på Saupstad.

• Tonje A. Lissandrin sender oss et litterært postkort fra Italia, hvor hun leser fra Rød sone, ei diktsamling som tematiserer blant annet  kornoapandemien og dens utbrudd i Italia.

• Debutant Edel Maria Landsem leser fra sin nye bruleske og frekke novellesamling  Andre og bedre historier hvor vi møter kvinner i førtiåra fulle av lengsler og et ønske om selvrealisering.

• Kristin Ribe forteller om aliens – hvor de kanskje befinner seg, hvordan de kommuniserer og hva vi kan si til dem om de kommer hit. Ribes nyeste bok Aktivasjon. Handlekraftig vital ENERGI i håp om å få til et møte med ALIENS handler om sorg over det å bli forlatt og å være alene.

• Øyvind Rangøy bor delvis i Møre og Romsdal og delvis i Estland. Han debuterte i år på norsk med Dødsbu, som handler om det en arver og det en arver det fra, hvorfor ting ikke kan være slik de alltid har vært.

• Dag Hoel forteller om å bo fire generasjoner sammen der hagen er et sentralt samlingsted og leser fra I Hamsuns Kalosjer – et økodrama med mor, fire høner og en rev.

• Tor Eystein Øverås mimrer tilbake til billigbokrevolusjonen og vi blir tatt med tilbake til svunne tider der bøker kunne koste så lite som 5 kroner. Billigboka representerte høy litterær kvalitet i nyskapende design til en svært lav pris. Øverås leser fra Fakkelen er tent! Den norske billigbokrevolusjonen 1961-1985.

• Tidligere Adrianstuebeboer Tale Næss holder tjueårsjubileets festtale for oss! I talen forteller hun om den første hagefesten, og det kommer blant annet frem at bandet som senere ble Gåte hadde sin første konsert på hagefest!

 

Arrangør: Trøndersk forfatterlag, Adrianstua og Norsk Forfattersentrum Midt-Norge
Produsert av: Nexthero
Støtta av: Trondheim kommune, Fritt Ord, Norsk Forfattersentrum Medlemsfondet, Sparebank1 SMN, Strå Blomsterverksted og forfatterne sine forlag.