Alejandro

Alejandro Albarrán Polanco – Å dele skjebne

 

Foto: Daniel Coronel

Diktene til Alejandro Albarrán Polanco er ofte humoristiske. De benytter seg fullt ut av det spanske språkets musikalitet i form av lydlige assosiasjoner og rytmer. Samtidig innehar de et alvor og en sårhet over det å være én utsatt kropp i en verden fylt av døde (og i Mexico ofte drepte) kropper, gjenferd som snakker gjennom stumper og lemmer. Jeg-et i diktene til Albarrán blir ofte til dyr, enten gjennom eget ønske eller en metamorfose påført av noen andre. En idé vi ofte har er at det dyriske er en annen form enn det menneskelige, ubevisst og nærmere knytta til den fysiske eksistensen, til jorda. Samtidig presenteres disse dyrenes språk gjennom nettopp vårt skriftspråk, en menneskelig konstruksjon. Mennesker rauter også ut reine lyder og kommuniserer med fysiske gester, slik som dyr. I disse diktene er mennesker dyr og dyr mennesker – vi deler alle samme skjebne her vi går på den samme jorda.

 

Albarrán er en meksikansk poet, kunstner, redaktør og musiker. Han har gitt ut flere diktsamlinger: Ruido [Bråk] (Bonobos Editores, 2012), Tengo un pulmón que no es el cielo [Jeg har en lunge som ikke er himmelen] (FETA, 2014), Persona fea y ridícula [Stygg og latterlig person] (FETA, 2017) og Algunas personas no son caballos [Noen folk er ikke hester], som vant prisen Premio Internacional Manuel Acuña i 2018. Han er også redaktør ved forlaget Canón Accidental og medskaper av radioprogrammet Radio Rara. Som musiker er han medlem av flere band og soloprosjekter, og som kunstner har han hatt flere utstillinger og performances. Diktene hans har blitt gjendiktet til flere språk. På engelsk finnes utgivelsen Cowboy & Other Poems (gjendikter Rachel Galvin, Ugly Duckling Presse, 2019), og det svenske tidsskriftet Kritiker har trykt flere av diktene hans i svensk gjendiktning av Magnus William-Olsson. I 2019 ble to av diktene hans gjendiktet til norsk av Bendik Vada, og trykt i den norsk-meksikanske antologien «6 meksikanske og 6 norske poeter» (TUR Forlag).

Møt Alejandro Albarrán Polanco

Torsdag 11. mars, kl. 20:00

Fire leser høyt:
UKON, Casper André Lugg, Alejandro Albarrán Polanco og Monica Aasprong
Lenke til Facebook-arrangement. 
Lenke til vimeoside.

Fredag 12. mars, kl. 19:30

Samtale: Om å dele skjebne
I Alejandro Albarrán Polancos dikt møtes humor og tragedie på stadig overraskende måter, samtidig som de henter effekt fra det spanske språkets lyd og rytme. Møt ham i samtale med sin gjendikter, Bendik Vada.
SPANSK/NORSK

Lenke til Facebook-arrangement.

Lenke til vimeoside.

Fredag 12. mars, kl. 21:30

På stående fot: Alejandro Albarrán Polanco
Musiker og forfatter Alejandro Albarrán Polanco spiller konsert.

Lenke til Facebook-arrangement. 

Lenke til vimeoside.

 

Se hele festivalprogrammet her.

Alle videoer blir liggende i 24 timer.