Æ Å Trondheim litteraturfestival

Om festivalen

Æ Å Trondheim litteraturfestival vart etablert i 2003 og blir arrangert anna kvart år. Neste festival vil bli arrangert 11.–13 mars i 2021. Arrangør er Norsk Forfattersentrum Midt-Norge i samarbeid med eit kunstnarisk råd beståande av forfattarar og litteraturvitarar.

Æ Å Trondheim litteraturfestival er kjenneteikna av kunstnarisk kvalitet, nordisk profil og inkluderande festivalstemning. Festivalen ynskjer å byggje ned moglege fordommar om at nyskapande, grenseoverskridande eller dristig litteratur er vanskeleg tilgjengeleg eller uforståeleg. Festivalen tek særleg ansvar for synleggjering av sjangrane lyrikk og lyrisk prosa.

Programmet for 2021 finner du her!

 

Kontakt

Prosjektmedarbeidar Heidi-Anett Haugen har kontordag måndagar og tysdagar
Telefon: 21 09 57 70
E-post: heidi-anett@forfattersentrum.no

Æ Å deltagere 2021:

Foto: Javad Montazeri

Montaser Abdelmawgood (f. 1973, bosatt i Trondheim) er poet og har utgitt tre diktsamlinger på arabisk. Abdelmawgood er fra Egypt og kom til Trondheim som fribyforfatter i 2018. Abdelmawgood bidro også i Fribyantologien Å kysse en ørken, å kysse en myr.

Foto: May Therese Vorland

Karoline Brændjord (f. 1990, bosatt i Oslo) har gått på Skrivekunstakademiet i Hordaland og har studert Nord-Amerika-studier og sosialantropologi ved Universitetet i Oslo. Den kritikerroste diktboka Jeg vil våkne til verden er hennes skjønnlitterære debut.

Foto: Jessica Baran

Nathaniel Farrell (US) (f. 1977, bosatt i Saint Louis, Missouri) er oppvokst i Western Pennsylvania. Farrell er lærer og poet, med doktorgrad i engelsk litteratur fra Columbia University i New York. Han har gitt ut to bøker, den siste av disse, Lost Horizon.

Foto: Dagfinn Sjaastad Karlsen

Ellen Grimsmo Foros (f. 1975, bosatt i Trondheim) er lyriker. Hun har gitt ut diktsamlingene Går det an, Jordbok og Åkeren. Natur og miljø er et gjennomgangstema i bøkene hennes, som fokuserer på hvordan menneskenes kropper alltid er i sanselig berøring med sine omgivelser.

Foto: Lars Gundersen

Signe Gjessing (DK) (f. 1992, bosatt i København) er poet. Hun har gitt ut 5 bøker, blant annet en kritikerroste debuten Ud i det u-løste. Hennes seneste utgivelse er Tractatus Philosophico-Poeticus, en dikterisk avhandling om ekstase inspirert av Ludwig Wittgensteins filosofiske avhandling fra 1922, Tractatus Logico-Philosophicus. Hun har mottatt flere priser for sitt arbeid, blant annet Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris, Albert Dams minnelegat og F. P. Jacs minnelegat.

Foto: Stine Friis Hals

Adelheid Seyfarth Gulbrandsen (f. 1963, bosatt på Arneberg) er forfatter, litteraturviter og skribent. Hun debuterte i 2005 med Fars hus, som hun mottok Aschehougs debutantpris for. Så blomstret rogna kom i 2020, og avsluttet romankvartetten om familien Langberget fra Svullrya, Finnskogen.

Foto: John Andresen

Liv Gulbrandsen (f. 1974, bosatt i Oslo) er en formidler, historieforteller og forfatter med lang bakgrunn fra scene, TV og radio. Hun var i mange år leder av organisasjonen “Leser søker bok”. Skoleape er hennes fjerde bok for barn og unge. I 2019 mottok hun prisen Gullegget for sin innsats som litteraturformidler.

Foto: Niels Christensen

Andreas Vermehren Holm (DK) (f. 1988, bosatt i København) er forfatter, oversetter, redaktør og forlegger på Forlaget Virkelig, hvor han blant annet redigerer tidsskriftet «Ny Jord – Tidsskrift for naturkritikk» og skriftserien «Bestiarium». Som oversetter har han oversatt verk av blant andre Jørn H. Sværen, Jen Bervin, Andrzej Tichý, Cia Rinne, Simone Weil og Casper André Lugg. I 2020 kom den anmelderroste Vågen og ingen ut.

Foto: olaussen.org

Pernille Høegh (f. 1990, bosatt i Trondheim) studerer master i litteraturvitenskap ved NTNU. Hun arbeider frilans innen litteraturformidling og debuterte i 2020 som skjønnlitterær forfatter med romanen På visse betingelser.

Foto: Trond Gausdal

Martin Ingebrigtsen (f. 1984, bosatt i Trondheim) er i all hovedsak poet og gjendikter. Han debuterte i 2018 med boka riv av seg ansiktet på Samlaget, hvor han også ga ut gjendiktningen av Nathaniel Farrells Nykommar samme år. I 2021 er han aktuell med gjendiktninger av Åsa Maria Krafts Robotsand og et utvalg dikt fra Nathaniel Farrells andre bok, Lost Horizon.

Foto: Privat

Ann Jäderlund (SE) (f. 1955, bosatt i Stockholm) er poet og oversetter. Hun debuterte i 1985 med Vimpelstaden. Siden da har hun utgitt ti diktsamlinger, samt to illustrerte diktsamlinger for barn og voksne. Jäderlund er oversatt til et flertall av språk, og hun har selv oversatt Emily Dickinson, Jo Eggen og Signe Gjessing. Ensamtal er hennes hittil siste utgivelse, og kom i 2019.

Foto: Anna Julia Granberg

Casper André Lugg (f. 1985, bosatt i Fredrikstad) er poet. Han debuterte i 2011 med Lite rekviem, og har siden da gitt ut fire diktsamlinger. Hans siste utgivelse er Mariabiotopene som kom i 2019. En fragmentert natur og eksistensielle tapserfaringer er sentrale tematikker i forfatterskapet hans, men også det håpefulle potensialet i intime utvekslinger mellom mennesket, ånd og materie.

Foto: Heidi Furre

Håvard J. Nilsen (f. 1980, bosatt i Trondheim) debuterte i 2017 med Litt som den sangen, ei diktsamling om de betydningsfulle sangene, stedene og menneskene i livene våre. I 2020 kom romanen Du, der han skriver om å slåss med Gud, rive seg løs fra et miljø og snuble ut i verden. Han er oppvokst i Mosjøen.

Foto: Nayashell Ramírez

Alejandro Albarrán Polanco (MX) (f. 1985, bosatt i Xalapa-Enríquez, Veracruz) er poet, kunstner og musiker. Han har gitt ut fire diktsamlinger, og er oversatt til engelsk, fransk, portugisisk, polsk, svensk og norsk. Hans siste utgivelse er Algunas personas no son caballos.

Foto: Morten Hjertø

Jon Ståle Ritland (f. 1968, bosatt i Ålesund) debuterte med Kroppsvisitasjoner i 2004 og har siden utgitt flere kritikerroste diktsamlinger. Diktene hans er oversatt til flere språk, blant annet engelsk, russisk, og har blitt representert i København, St Andrews, Rotterdam, Berlin, Manchester og London.

Foto: Leikny Havik Skjærseth

Erlend Skjetne (f. 1988, bosatt i Trondheim) er forfatter og arbeider som norsklærer for fremmedspråklige. Han har gitt ut diktsamlinga Skare (2019) og romanen Kleda er gjennomvåte (2020), begge på Flamme forlag.

Foto: Henning Lystad

Kari Stai (f. 1974, bosatt på Inderøy) er forfatter og illustratør. I 2008 debuterte hun med barneboka Jakob og Neikob på Samlaget. Siden har dette blitt en serie på seks bøker. Jakob og Neikob er utgitt i elleve land, og har blitt teaterstykke på blant annet Det Norske Teatret. Kari Stai har også illustrert bøker for forfatterne Ingrid Storholmen og Rune Belsvik.

Foto: Beate Heide

June Sommer Strask (f. 1958, bosatt i Trondheim) er forfatter, artist og joikepedagog fra Finnmark. Hun deler fra sin kulturarv gjennom sine bøker og joike- og fortelleropptredener. Hun har skrevet bøker for barn, ungdom og voksne. Barnebøkene hennes er tospråklige, samisk/norsk. Sommeren 2020 ga hun ut sin første CD med egenkomponert musikk og joik, sammen med bandet Kartanka.

Foto: Privat

Sigrid Elise Strømmen (f. 1990, bosatt i Trondheim) har en master i litterær oversettelse, og jobber frilans som oversetter og språkvasker. Hun skriver litteraturkritikk for Bokvennen Litterær Avis, er redaksjonsmedlem i litteraturtidsskriftet Beijing Trondheim og er også med og lager Ymse, en fanzine for litteratur og kunst.

Foto: Annika von Hausswolff

UKON (f. 1965, bosatt i Gøteborg), akronym for Ulf Karl Olov Nilsson, er forfatter og psykoanalyiker. Han debuterte i 1990 med diktsamlingen Kung-Kung og har siden publisert et knapt tjuetall diktsamlinger, en roman og to essysamlinger. Høsten 2019 kom Forklaringsopplysningane, et stort utvalg av UKONs produksjon, utført og gjendiktet av Monica Aasprong.

Foto: Torstein Olav Eriksen, Studentmediene i Trondheim

Bendik Vada (f. 1996, bosatt i Oslo) er forfatter, gjendikter og redaktør. Vadas siste utgivelse er Virkelig igjen (Oktober, 2020).

Foto: Helge Skodvin

Gunnhild Øyehaug (f. 1975, bosatt i Bergen) er forfatter, utdannet cand.philol. og lærer ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. Hun debuterte i 1998 med ei diktsamling, og har skrevet flere novellesamlinger, romaner, essaysamlinger, samt manus til en langfilm og en kortfilm. Øyehaug er oversatt til flere språk, og har mottatt blant annet Sultprisen og Doblougprisen. Hennes siste utgivelse er novellesamlingen Vonde blomar.

Foto: Philipp Gallon

Monica Aasprong (f. 1969, bosatt i Stockholm) er en norsk poet, oversetter og redaktør. Hun har skrevet fire diktsamlinger, men debuterte med en roman, mellom Alex Gobulev og meg, i 1997. En stor del av forfatterskapet er installasjoner og arbeider som beveger seg mot grensen til andre kunstarter. Hun er tidligere litteraturansvarlig i Morgenbladet. Poesien hennes har vært oversatt til en rekke språk, blant annet engelsk, spansk, italiensk og kinesisk.

aeaa-2007 aeaa-2009 aeaa-2011 aeaa-2013