Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
En rød tråd i mitt forfatterskap er kampen om velferdsstaten. Gjennom 35 års arbeid i norsk helsevesen (fra 1977 til 2011) kjenner jeg sykehusvesenet godt. Like lenge har jeg vært tillitsvalgt på ulike nivåer i LO. Jeg vet hvor viktig offentlige eide og drevne sykehusene er, og også hvordan sykehusene - og i særdeleshet psykiatrien - er et område som nå er under harde angrep.
New Public Management representerer en tenkning om at behandling skal lønne seg. Denne tekningen dominerer nå helseforetakene. Men mange med alvorlige sykdommer vil aldri være lønnsomme. Hvordan vi behandler de sykeste, avgjør om vi har en velferdsstat eller ikke. I dag er dette et spørsmål det er vel verdt å stille.
Min bok "Feil medisisn" er et dypdykk fra innside av en av de mest dramatiske kampene i norsk sykehushistorie - etableringen av misfosteret Oslo universitetssykehus. Her tar jeg for meg tre parallelle kamper; kampen om sykehusene, kampen om sykehuspolitikken og kampen om hvordan kampen skal føres, innad i fagbevegelsen.
Jeg har et særlig engasjement for psykiatrien, og for de dårligste pasientenes situasjon. I 35 år var mitt primære arbeidsforhold på Gaustad sykehus, landets eldste psykiatriske asyl. I dag er sykehuset truet av nedleggelse. Det vil bety en katastrofe for pasientene. Samtidig er jeg tydelig på at psykiatrien har mye å svare for. Jeg er tilhenger av Det gode asylet.
Av ulike årsaker, som slett ikke var løsrevet fra kampen jeg sto i, sluttet jeg i helsevesenet, og flyttet til et annet viktig felt i velferdsstaten. I snart 13 år har jeg arbeidet med likestilling, som leder i Reform - ressurssenter for menn, landets eneste senter med hovedoppgave å arbeide med gutter og menns utfordringer.
Tross det åpenbare og logiske – at likestilling er noe som må gjelde alle - sitter fortsatt dogmet om at likestilling er lik kvinners likestilling, dypt i oss. Det gir seg en mengde utslag, som forhindrer oss fra å ta gutter og menns problemer på alvor. Mange blir overlatt til seg selv. I stor grad er det også dem som har dårligst utgangspunkt. Likestilling for menn er i høy grad også et klassespørsmål.
I boka "Usynlige menn" fra 2022 tar jeg for meg alle de store likestillingsdebattene, og peker på en vei videre. «Usynlige menn» er omtalt som den første boka i Norge som setter menns situasjon i sammenheng med den rådende likestillingspolitikken. Boka er skrevet som et folkeopplysningsprosjekt, og er også blitt godt mottatt som dette. I 2023 fikk jeg Mannsforums litteraturpris for den.
Jeg satt også i det regjeringsoppnevnte Mannsutvalget fra 2022 til 2024. Utvalget utviklet konkrete tiltak til en ny og bedre likestillingspolitikk.
Jeg er overbevist om at dersom vi ikke tar guttas utfordringer med skolefrafall, selvmord, helse, ulykker og ensomhet på større alvor, så står både det norske demokratiet og velferdsstaten vår i alvorlig fare. Utviklingen i USA føles langt unna. Det er en misoppfattelse. Vi må handle, dersom vi ikke skal tape.
Som forfatter, aktivist og organisasjonsmenneske har jeg lang erfaring i å formidle fra mine fagfelt. Det gjør jeg for alle utdanningsnivåer, fra barne-/ungdomsskole til universitetsnivå. Jeg snakker også gjerne for organisasjoner, fagforeninger, lag, bibliotek, eldresentre og alt imellom. Jeg får tilbakemeldinger om å være engasjert, og engasjerende - og å formidle godt og presist.
Ta gjerne kontakt med meg, så tilpasser jeg mitt bidrag, enten det er foredrag, forelesninger, innledninger eller paneldebatter. Vi snakkes!
Meldingen er sendt til forfatteren. Du skal ha fått en kopi på e-post, men dette er internett, og her kan alt skje ... Har du ikke fått kopi av meldingen, ta kontakt med Norsk Forfattersentrum. Vi blir også veldig glade for beskjed dersom forfatteren ikke svarer deg. Du finner oss her!
Ups! Noe gikk galt. Har du fylt inn epost og melding?
I Forfattarkatalogen finn du over 1800 forfattarar som tilbyr foredrag, opplesingar, bokbad, skrivekurs og mykje meir. Vi hjelper deg gjerne med å finne rett forfattar til oppdraget ditt.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Militærnekting som krigsmotstand og fredskamp i Norge 1922 – 2022, (medforfatter) (Sakprosa, 2022)
Konflikt og kontroll i nord. Politiske, sosiale og etniske konfrontasjoner på Nordkalotten de første tiårene på 1900-tallet (Forenkla forlag, Sakprosa, 2022)
Andre tider i Norge nu. 100 års historie sett fra Folkets Hus Bodø 1920 – 2020 (medforfatter) (Orkana forlag, Sakprosa, 2020)
Landing i Bodø. Litterære bilder 1816-2016 (Orkana forlag, Sakprosa, 2016)
Start pressen! Avisene i Bodø gjennom 150 år (Akademika, Sakprosa, 2012)
VG, Saddam og vi. Et kritisk blikk på nyhetsdekningen av krig og konflikt (Inst. for journalistikk, Sakprosa, 2009)
Journalistikk i en digital hverdag. Innledning (med Arne Krumsvik) (Inst. for journalistikk, Sakprosa, 2008)
I journalistikkens grenseland. Journalistrollen mellom marked og idealer (Inst. for journalistikk, Sakprosa, 2004)
Fra fjærpenn til Internett. Journalister i organisasjon og samfunn (Aschehoug, Sakprosa, 1996)
Mediestrategier og fiendebilder i internasjonale konflikter. Norske medier i_x000D_skyggen av Pentagon_x000D_Mediestrategier og fiendebilder i internasjonale konflikter. Norske medier i_x000D_skyggen av Pentagon_x000D_Mediestrategier og fiendebilder i internasjonale konflikt (1994)
Johan Falkberget som presseman og politiker (med Arngeir Berg) (Tiden, Sakprosa, 1989)
Med hjerte i døra – et bidrag til doens historie (med Arngeir Berg) (Tiden, Sakprosa, 1984)
En samisk verdenshistorie. Hvordan et arktisk urfolk erobret verden, kolliderte med rasismen og blandet blod med kapitalismen (Cappelen Damm, Sakprosa, 2019)
Værfolk. Fra kysten Lindesnes og dalstrøka innafor til yr.no (foto Guri Dahl). (2016)
Sossen. Bohemdronningen (2015)
Tjuvholmen (foto Sigurd Fandango). (2014)
Helvetes engler. Hells Angels MC Norway (fotograf Marcel Leliënhof). (2014)
Høyblokken. En bygningsbiografi (Press, Sakprosa, 2013)