Sant, vilt og medrivende: Morten Strøksnes

Hva skjer når forfatterne slår seg løs innenfor sakprosaens rammer?

Å si at man skriver sakprosa er å si at det man skriver er sant. Det kan bety forskjellige ting for forskjellige forfattere. I høst har vi invitert den fremragende essayisten Ida Lødemel Tvedt til å samtale med tre forfattere som på hver sine vis utvider sakprosasjangeren. Hvor vill og medrivende kan sakprosaen være uten å forbryte seg mot virkeligheten?

Tredje og siste gjest er Morten Strøksnes, som har brukt nyjournalistiske metoder og gonzo-litteratur til å skrive alt fra reportasjer til bøker. Hva slags virkelighetskontrakt opererer han med i sine «eventyr» fra virkeligheten?

 

OM FORFATTERNE

Morten Strøksnes er idéhistoriker, journalist, fotograf og forfatter. Han har mottatt en rekke priser, blant annet Språkprisen for fremragende bokmål i 2011, og han i 2015 fikk han både Brageprisen og Kritikerprisen for Havboka – eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider. I høst er han bokaktuell med Lumholtz’ gjenferd. Verden rundt i sporene til en glemt hvit oppdager, på leting etter alt som ble borte, og det som ble igjen.

Ida Lødemel Tvedt er essayist. Hun har undervist i essayistikk ved The New School og Columbia University i New York og vært gjestelærer ved Skrivekunstakademiet i Hordaland og mange andre steder. Tekstene hennes har stått på trykk i N+1, Guernica, Das Magazin, Vagant, Dag og Tid, og en rekke andre publikasjoner. I 2021 ble hun tildelt Arne Hestenes journalistpris. I 2019 bokdebuterte hun til strålende kritikker med essaysamlingen Marianegropen.

Arrangementsrekken er et samarbeid mellom Norsk Forfattersentrum og Deichman Majorstuen.