LITTERATEN: Ferske bøker

Norsk Forfattersentrum Nord-Norge ønsker velkommen til Ferske bøker under Ordkalotten.

Tre aktuelle forfattere gir deg en smakebit fra sine ferske bøker. I år har vi med oss Vigdis Hjorth, Fatemeh Ekhtesari og Anne Bitsch. Bli med på Tromsø bibliotek og byarkiv, plan 2, lørdag 12. november kl. 12.00.
Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Anne Bitsch: «Den norske skyld. En beretning fra rettssaken mot Philip Manshaus»

I august 2019 drepte Philip Manshaus sin adopterte søster og angrep en moske i Bærum utenfor Oslo. Han tilhører en ny generasjon av høyreekstreme som finner hverandre på internettet, hvor de dyrker hat mot jøder, svarte, muslimer, homofile og kvinner.
I «Den norske skyld» skriver Anne Bitsch om rettssaken mot Manshaus og spør hvorfor rasistisk ideologi appellerer til menn som ham. Forfatteren gir et innblikk i terroristens oppvekst og radikaliseringsprosess, og undersøker hvordan høyreekstremister påvirkes av sin politiske samtid.
Hvordan har den ytre høyrefløy utviklet seg i tiden etter de islamistiske terrorangrepene i USA den 11. september 2001 og frem til i dag? Hvordan skal vi forstå ondskap – og bærer noen et medansvar for fremveksten av høyreekstremisme?

Fatemeh Ekhtesari: «Hun er ikke kvinne»

Fatemeh Ekhtesari har markert seg som en av persisk poesis mest nyskapende stemmer. I «Hun er ikke kvinne» skildrer hun med stor intensitet og språklig lekenhet hvordan vi mennesker er fanget av familie, samfunn og egne følelser. Ekhtesari bryter med tradisjonelle persiske poesiformer, samtidig som hun bruker rytmisk driv og bundne mønstre til å uttrykke en deterministisk desperasjon. «Hun er ikke kvinne» er en rebelsk og suggererende bok om identitet. Samlingen er skrevet fram parallelt på persisk og norsk.
Ekhtesari vil lese et utvalg av sine dikt på persisk, mens forfatter Ingvild Solstad-Nøis leser på norsk.

Vigdis Hjorth: «Femten år. Den revolusjonære våren»

Vigdis Hjorth skriver lysende og innsiktsfullt om et ungt liv, om å oppdage løgn og velge å leve sant.
Det er en rytme i unge Paulas liv som gir barndommen en klarhet – måltidene ved bordet hjemme, skiturene i marka, somrene på hytta, besøkene hos mormor på øya. Mor, far, søster og bror er de viktigste menneskene i livet hennes. Og så har hun Karen, som er bestevenn.

Roen brytes den sommeren Paula oppdager en bunke med brev som moren har skrevet til mormor. Familielivet som beskrives i dem er ikke til å kjenne igjen, det er fullt av løgn. Morens forstillelse blir et sjokk for Paula. Hvordan skal hun bære det hun plutselig vet? Hun står på terskelen til å bli voksen, og verden åpner seg for henne som et forferdelig og et vidunderlig sted. Hun vil ikke begynne å lyve om livet sitt.

Arrangementet er støttet av Fritt Ord og Norsk Forfattersentrums medlemsfond