AsiehAminiogGuroSibekofotoLeneThereseTeigen

Forfattersamtalen: Guro Sibeko og Asieh Amini

Siste par ut i vårens serie med forfattersamtaler på Deichman Majorstuen er Guro Sibeko og Asieh Amini. Torsdag 11. mai kl. 18 er forfatterne klare til å samtale rundt ytringsfrihet, poesi og menneskerettigheter.

Vi får høre historien om hva som skjedde da Asieh Amini, fremstående journalist i en av Teherans største aviser, oppdaget en liten notis om en seksten år gammel jente som var dømt til døden ved steining for utukt. Vi får lytte til Aminis poesi på persisk og norsk, og følge hennes reise fra den iranske overklassen til en tilværelse som flyktning i Norge. Parallelt forteller Guro Sibeko, mye i form av kamppoesi, om å vokse opp som aktivist i Norge.

De to diskuterer sensur og selvsensur, ytringsfrihet og ytringsplikt. Og ikke minst går de inn i poesien, inn i det litterære rommet de begge benytter seg av. Vi gleder oss stort til denne finalen!

Gratis og åpent for alle.

Velkommen!

OM FORFATTERNE

Guro Sibeko (f. 1975) er halvt nordfjording og halv sørafrikansk zulu. Hun er poet, forfatter, menneskerettighetsforkjemper og homoaktivist. I 2009 debuterte hun skjønnlitterært med actionromanen Vingespenn. Siden har hun utgitt romanene Ctrl+Alt+Delete (2010) og Jeg kan oppløse mørket (2013). Hun har utgitt to barnebøker og dokumentarboka Krigerhjerte – min fars reise (2013), om sin fars fortid som geriljasoldat for ANC under Nelson Mandela og Oliver Tambo. Hun er også en aktiv slampoet og deltar i konkurranser og oppvisninger med tekster som ofte har politisk innhold.

Asieh Amini (f. 1973) er journalist og poet, menneskerettighetsforkjemper og kvinneaktivist. I Norge har hun markert seg blant annet gjennom flere bidrag i Ny Tid og store oppslag i Adresseavisen. Amini har utgitt to diktsamlinger i Norge: Kom ikke til mine drømmer med gevær og Jeg savner å savne deg.

I september 2014 fikk Amini prisen Ord i grenseland, en årlig litteraturpris som går til en skjønnlitterær kvinnelig forfatter som er forfulgt, truet eller fengslet. I januar 2012 fikk hun Oxfam Novib / PEN Internationals pris for sitt arbeid. Denne prisen tildeles journalister og forfattere som lever under trusler og forfølgelse i sine hjemland, eller som har vært nødt til å flykte på grunn av sine samfunnskritiske tekster. UNESCO kåret i 2005 Asieh Amini til den mest fremstående yngre poeten i Iran.

 

Arrangementsrekka «Forfattersamtalen» er i sin helhet et samarbeid mellom Norsk Forfattersentrum og Deichman Majorstuen.

kart