Æ Å Trondheim litteraturfestival 2023

Velkommen til Æ Å Trondheim litteraturfestival! Årets festival markerer at det er 20 år siden Æ Å Trondheim litteraturfestival blei starta opp av en gjeng ildsjeler, og har fått temaet «nabolag». Vi vil utforske hva det egentlig vil si å være en nabo for noen. Hvor begynner og slutter nabolaget? Hvilket ansvar deler vi for hverandre og vår felles sikkerhet?

De siste åra har ordet nabolag fått nye konnotasjoner for mange av oss. Med pandemiens isolasjon opplevde vi både ei utviding og innskrenking av de sosiale flatene våre, og vi fikk nye nabolag som både har berika oss og utvida perspektivene våre, da gjerne digitalt, men også medmenneskelig. Til festivalen har vi invitert forfattere som berører temaet litterært på forskjellige måter. Vi vil se østover for å undersøke litterære forskjeller, tapserfaringer, traumer og å høre fra forfattere som skriver i helt andre forhold enn vi er vant til.

Nabolag er noe vi har til felles: gater, snarveier og dører vi deler, men også landskap og kultur. Naboskap starter med ord, med kommunikasjon, med et ønske om å forstå og bli forstått. Grensene for naboskap er også flytende, noe de siste åras flyktningestrømmer har vist oss. Nabolag fordrer også naboskap, hvor vi enten titter inn til naboen gjennom ei gardin eller låner litt sukker. Det som kjennetegner en god nabo, er kanskje akkurat det som kjennetegner et godt medmenneske. Nå som Æ Å Trondheim litteraturfestival har sitt 20-årsjubileum, vil vi derfor invitere nabolaget vårt med på festivalen. Velkommen skal du være!

 

Praktisk informasjon

Dato: 4. mai 2023 til 6. mai 2023

Sted: DIGS

Festivalpass: 600 / 400 (student/honnør/medlem i Forfattersentrum)

Billetter kan kjøpes her.

NB! Vi aksepterer ledsagerbevis. Alle med ledsagerbevis, kan ha med seg en ledsager.

 

 

Program


Naja Marie Aidt (GL/DK) / Balsam Karam (Kurdistan/SE) / Marte Huke / Ingrid Storholmen / Arild Vange / Gunnar Wærness  / Tora Seljebø / Kristin Lian Berg / Markus Lantto / Priya Bains / Silje Linge Haaland / Anne Dorte Lunås / Zsofia Domsa / Kristina Quintano / Stefan Geiß

Flere navn kommer.

 

Vil du være frivillig?

Les mer her. 

 

Æ Å deltagere 2023:

Foto: Mikkel Tjellesen

Naja Maria Aidt (f. 1963, bosatt i København) er født i Grønland og oppvokst i Danmark. Hun debuterte i 1991 med diktsamlingen Så længe jeg er ung. Siden har hun skrevet 28 bøker – dikt- og novellesamlinger, en roman, barnebøker og bøker skrevet i samarbeid med andre forfattere. Dessuten har hun skrevet dramatikk, film, libretto og radiodramatikk og sangtekster. Hennes bøker er oversatt til 19 språk. Hun har mottatt en lang rekke priser, bl.a. Nordisk Råds Litteraturpris og Kritikerprisen for novellesamlingen Bavian, samt Den Svenske Akademis Nordiske Pris i 2022. Hennes seneste bok har døden taget noget fra dig så giv det tilbage var som den første danske bok nominert til The National Book Award i USA.

Foto: Baard Henriksen

Priya Bains (f. 1995, bosatt i Oslo) er poet og skribent. Hun sitter i redaksjonen til det feministiske tidsskriftet Fett og er fast spaltist i Morgenbladet. For debutsamlingen Med restene av mine hender (Forlaget Oktober, 2021) ble hun tildelt festspilldikterens stipend under De litterære festspillene i Bergen, samt Olav H. Hauge-stipendet 2022.

Foto: Anne Line Bakken

Kristin Lian Berg (f. 1978, bosatt i Trondheim) jobber som kulturprodusent. Hun er utdannet ved Kunstakademiet i Bergen, Skrivekunstakademiet i Hordaland og har tatt Forfatterstudium 2 ved Kunstakademiet i Tromsø. Hun har tidligere gitt ut romanen Lettskyet pent vær. Anna og fugleproblemet er hennes første utgivelse for barn.

Foto: Elin Iversen / NTNU

Zsofia Domsa (f. 1975, bosatt i Trondheim) er førsteamanuensis i nordisk litteraturvitenskap ved NTNU. Jobber også som gjendikter og redaktør. I 2009 disputerte hun ved ELTE Universitetet i Budapest med en avhandling om Jon Fosses tidlige dramatikk. Hun har drevet mye med litteraturformidling i Ungarn og er nå redaktør for det faglige tidsskriftet nCognito som har fokus på kognitiv poetisk litteraturforskning. I forskningsgruppen «Pårørenderollen og litteratur som remedium» ved NTNU jobber hun med tekster som omhandler selvmord i et pårørendeperspektiv.

Foto: Julie Pike

Silje Linge Haaland (f. 1984, bosatt på Nesodden) er vokst opp på Fitjar. Hun er forfatter og billedkunstner med utdannelse fra Gerrit Rietveld-akademiet i Amsterdam, Kunstakademiet i Oslo, Städelschule i Frankfurt og Skrivekunstakademiet, Bergen. Haaland arbeider med bilder og tekst, i form av video, skulptur, lyd og koreografi, hun underviser og er aktiv i en rekke styrer og verv i kunstfeltet. I 2021 debuterte hun med diktsamlingen Desperasjonsanimasjon til gode kritikker og har i etterkant publisert dikt i ulike medier både i kunst og litteraturkontekster. Fra 2022 er hun en del av arbeidsgruppa til forlaget H//O//F.

Foto: Terje Visnes

Marte Huke (f. 1974, bosatt i Trondheim) har siden debuten i 2002 gitt ut seks diktsamlinger, en roman og en gjendiktning fra svensk på Tiden norsk forlag. Siste utgivelse: Los (2023). Huke har bakgrunn fra Skrivekunstakademiet i Bergen og Litterär gestaltning ved Göteborgs universitet. Huke har jobbet tverrkunstnerisk på mange felt, innen dramatikk, dans, musikk og billedkunst. Hennes bøker er oversatt til flere språk, med utgivelser på tysk, nederlandsk og ungarsk.

Foto: Carla Orrego Veliz

Balsam Karam (f. 1983, bosatt i Stockholm) er en kurdisk-svensk forfatter, bibliotekar og universitetsadjunkt i Litterär gestaltning ved Göteborgs universitet. Hun debuterte i 2018 med den kritikerroste og bejublede romanen Händelsehorisonten (Norstedt förlag). I 2021 kom hennes andre roman Singulariteten, som hun ble nominert til Augustprisen for.

Foto: Johanna Gullberg

Markus Lantto (f. 1973, bosatt i Trondheim) er en svensk kunstner og instrumentbygger, bosatt i Trondheim. Han debuterte som forfatter i 2014 med Bruken av gjedde. Kåre og Marimba hjelper til er hans første barnebok.

Foto: Håvard Jensen/Adresseavisen

Anne Dorte Lunås (f. 1982, bosatt i Trondheim) er dokumentarskaper, journalist og programleder. Hun har studert skrivekunst og filosofi.

Foto: Benedikte Skarvik

Tora Seljebø (f. 1973, bor i Trondheim) er oppvokst i Ålvundfjord på Nordmøre. I 2014 debuterte hun med lyrikkboka Om kvelden blir namna ropa heim (Samlaget). I 2018 kom hun med romanen Huset på prærien (Samlaget). I 2020 gav hun ut tre diktsamlinger på Raggarbrudarnas bokforlag, Saum, Montasjen og Besviken. Seljebø har tidligere vært avdelingsleder i Norsk Forfattersentrum Midt-Norge og var med å starte Æ Å Trondheim litteraturfestival.

Forfatter Ingrid Storholmen - Foto: Merete Haseth

Foto: Merete Haseth

Ingrid Storholmen (f. 1976, bosatt i Verdal) debuterte i 2001 med diktsamlingen Krypskyttarloven og fikk stor oppmerksomhet både for denne og for sin andre samling Skamtalen. Graceland (2005). Hennes neste diktsamlinger er Siriboka (2007) og Til kjærlighetens pris (2011), som Storholmen har lest opp fra på en lang rekke internasjonale litteraturfestivaler. Storholmens første prosabok Tsjernobylfortellinger (2009) fikk en strålende mottakelse, og hun ble nominert til Brageprisen, Kritikerprisen og den betydningsfulle IMPAC Dublin Literary Award 2015. Boka er oversatt til blant annet engelsk, hindi, fransk og estisk. Romanen ble dramatisert for teater i 2015. Mora som glemte at det var kveld (2012) var hennes første barnebok. Her lå Tirpitz (2014) er forfatterens andre roman, som ble nominert til P2-lytternes romanpris. Støvberar (2020) er Storholmens nyeste roman. For sitt samlede forfatterskap er Storholmen blitt tildelt Sultprisen 2010, Bokhandlernes forfatterstipend 2010, Ole Vig-prisen 2010, Tanums kvinnestipend 2011 og Verdal kommunes kulturpris 2018.

Foto: Anne Line Bakken

Arild Vange (f. 1955, bosatt i Trondheim) er forfatter og oversetter/gjendikter. Han debuterte i 1990 med en roman og har senere utgitt 7 diktbøker, to tekst/billedbøker med billedkunstneren Per Formo og en tekst/fotobok med Klaus Fröhlich. I 2019 mottok han NTNUs litteraturpris for den sjangeroverskridende prosaboken Livet i luftene. Vange har dessuten gjendiktet og oversatt en rekke tyskspråklige forfattere til norsk, derunder Franz Kafka, Yoko Tawada, Georg Trakl, Anja Utler og Peter Waterhouse. Siste utgivelse Uunngåelsesunnskyldningen. Tendensroman 2023.

Foto: Eva Lene Gilje Østensen

Gunnar Wærness (f. 1971, bosatt i Osby, Sverige) er forfatter, gjendikter og kabarettartist. Wærness debuterte i 1999 med diktsamlingen Kongesplint, som han fikk Tarjei Vesaas debutantpris for.
Han har siden utgitt samlingene Takk (2002), Hverandres (2006), Bli verden (2007), Tungen og tåren (2013), Venn med alle (2018) og Å skrive er å be om for mye (2020). For Venn med alle ble Wærness nominert til Brageprisen. I 2010 redigerte han antologien Verden finnes ikke på kartet i samarbeid med Pedro Carmona-Alvarez. Sammen med Henrik Skotte utgjør han kunstnerduoen Brødet og Eselet, som utga boken Del likt i 2017. Høsten 2021 utkommer diktsamlingen Ta på Jesus.

Foto: Østbye Johannessen

Kristina Quintano (f. 1975, bosatt i Oslo) er journalist, oversetter, forfatter og forlegger. Som halvt norsk og halvt maltesisk har hun dokumentert og vært bistandsarbeider ved Middelhavet i over tjue år. Gjennom Facebook-bloggen Budbringeren fra Helvete gir hun daglige oppdateringer fra flyktningkrisen rundt Middelhavet. Bloggen har 17 000 følgere og i snitt 100 000 visninger daglig. Quintano har holdt over 100 foredrag de siste årene for alt fra leger og sykepleierstudenter, journalistikkstudenter og pensjonistforeninger, Røde Kors og Rotary og antirasistisk senter, på skoler og ulike politiske partier, bibliotek, FN, festivaler, for å nevne noen få. Til daglig er Quintano leder for norsk Sakprosafestival og Fluktfestivalen.

Æ Å Trondheim litteraturfestival arrangeres annethvert år. Arrangører er Norsk Forfattersentrum Midt-Norge.

Sponsorer: Trondheim kommune, Trøndelag fylkeskommune, Fritt Ord, Torstein Erbos gavefond
Samarbeidspartnere: Litteraturhuset i Trondheim, Trøndersk forfatterlag og Midtnorsk filmsenter
Kunstnerisk råd: Asieh Amini, Mathias R. Samuelsen, Benedikte Fiskergaard Ytterli

 

Lurer du på noe? 

Ta kontakt med prosjektmedarbeider Heidi-Anett Haugen:

Foto: Lena Katrine Sokki

Prosjektmedarbeider
Heidi-Anett Haugen

Telefon: 21 09 57 71
E-post: heidi-anett@forfattersentrum.no
Kontordag: torsdag
Prosjekt: Æ Å Trondheim litteraturfestival