Lese- og skrivestimulerende kurs 6. – 7. trinn over 6 uker med Mariann Youmans.
God tekst handler om historiefortelling, ikke om å være flink. God tekst treffer. Det er derfor vi blir sugd inn i fortellinger, vitser, teksten på melkekartongen, tegneserier, bøker, musikktekster, animasjon eller TV-serier. Hva treffer deg? Og hvem treffer du?
Det finnes et sted mellom 6000 og 7500 språk i verden. Ingen kan lære seg så mange, så da er det godt vi har noen som kan oversette for oss. Cecilie Winger og Tor Tveite er to drevne oversettere som gjester skoler og forteller mer om dette.
Josef Tzegai Yohannes spesialutgave av The Urban Legend kom ut på «Safer Internet Day» og har antimobbing som tema.
Forfatter Andreas Tjernshaugen forteller om blåhvalen, det største dyret som noen gang har levd, og viser tegninger, film og fotografier.
Eldrid Johansen har utgitt mange barne- og ungdomsbøker. Hun forteller hvor hun får ideer fra, hvordan en bok blir til og hvordan hun skriver slik at historien blir spennende. Eldrid har med seg ferdige, og uferdige, manus og bøker og avslører forfatterhemmeligheter og triks.
CARAVAN er en spenningsserie på fire bøker for mellomtrinnet. I hver kortstokkeske er det 100 kort, bruksanvisning og en Caravan-pose med instruksjon for bruk.
Tormod Haugen har sagt: «Jeg skriver om drømmenes nødvendighet, om fantasiens styrke og skaperevne. Drømmen er en sterk drivkraft. All handling starter med en drøm og en visjon.»
Det ligger noe universelt menneskelig i bøkene til Tormod Haugen, og det er uvesentlig at de ble skrevet på 70, 80 og 90- tallet.
En forestilling i standupaktig stil. Forfattere kan oppføre seg akkurat slik de vil. Jeg brøler så høyt jeg kan og hopper rundt på bordene før du vet ordet av det. Barna får ta del i mine erfaringer med hvor slemme damer kan være.
Skattekista til mormor har kome ned frå mørkeloftet. Der har ho minna sine frå krigen. Vi blir med Dagny tilbake i tid. Til då bombesplintane hagla, tyske soldatar marsjerte og russefangane lengta heim.
Den fantastiske skogen viser vei til alt det fascinerende som skjuler seg blant trærne, men som du kanskje ikke vet så mye om. Ennå.
Du har kanskje høyrt om slavehandelen og tenkt at det var slikt dei dreiv med i USA i gamle dagar. Men visste du at det var nordmenn som deltok, både på skipa, på slaveforta i Afrika og i koloniane på andre sida av havet? Med utgangspunkt i sakprosaboka «Den norske slavehandelen», som kom ut hausten 2018, snakkar Anders Totland om denne mørke og lite kjende sida av norsk historie.
Lær å skrive teatertekster og få dem framført av profesjonelle skuespillere. Et opplegg over 3 dobbelttimer for 7. trinn i grunnskolen.
Dette er eit heilt annleis møte med Afrika: korleis eitt av verdas fattigaste land også kan vera rikt, i form av sterke menneske, kulturelt mangfald, eineståande historie.
Dyrelivet på jorda er i fare. Vi mennesker har dessverre mye av skylden. Kunnskap er viktig i kampen for å bevare både dyr og natur. Derfor er sakprosa for barn om nettopp disse temaene mer aktuelt en noen gang. Line Renslebråten er både forfatter og illustratør. I denne produksjonen kan elevene både lære å tegne dyr og få kunnskap om verdens dyreliv.
Gjennom en rekke bilder og tegninger forteller forfatteren om sin barndoms inspirasjonskilder, sin bakgrunn som illustratør og om idéprosessen som ligger bak arbeidet med å skrive en fantasyfortelling. Han forteller også om norsk folketro og historie, og de fantastiske vesenene som befolker bøkene hans: Troll, drauger, vetter og Midgardsormen, og hvordan de har blitt framstilt i alt fra norrøn mytologi til Hollywood.
Edward Rubikons Mysterier handler om et par gutter som løser mysterier. Bøkene er en krysning mellom tegneserie, billedbok og roman, og er fylt med spenning, humor, monstre og overnaturlig grøss.
Hvordan føles det å være innestengt på en mørk skole når alle lærerne er ute etter å ta deg? Hvordan føles det å sette armen fast i ei avfallskvern? Dette er et ekstra ekkelt forfatterbesøk, men også med mye latter. Kanskje til og med lærerikt?
Den sanne historien om Joseph Merrick, som levde i England på slutten av 1800-tallet. Han led av det svært sjeldne Proteus syndromet, som ga han et svært deformert og grotesk utseende, derav kallenavnet Elefantmannen. Forestillingen handler om menneskeverd og hvordan vi måler og bedømmer hverandre med utgangspunkt i det ytre.
Visste du at det en gang fantes en kvinnelig farao? Visste du at Farao Hatshepsut ledet Egypt i mer enn tjue år ca. 1500 fvt? Hvorfor har noen har gått inn for å skjule sporene etter denne vellykkede faraoen, i en storstilt sensureringskampanje? Hvorfor har man ville fjerne Farao Hatshepsut fra historien?
Har du ei heks i familien?
– Nei, svarer du sikkert, det finst jo ikkje hekser!
Du har sjølvsagt rett. Det finst ikkje hekser i verkelegheita. Ikkje trolldom heller. Men om du hadde leitt langt bakover i slekta di, kan det hende du hadde funne ei heks likevel.
Kanskje blei ho mistenkt for å drive med trolldom og brend på bålet her i Noreg, for fire hundre år sidan.
Opplegget baseres på boka Samer, utgitt i Cappelen Damms faktaløveserie i 2012. Samer er ei faktabok for barn. Det legges opp til et tredelt opplegg.
Hvorfor har fiskene forskjellige farger?
De fargerike fiskene har mange hemmeligheter. Noen har kamuflasjefarger for ikke å bli sett. Andre kan skifte farge på ett sekund for å fortelle hva slags humør de er i. Vet du for eksempel hvordan en sint fisk ser ut?
Bestevenninnen din dumper deg for klassens diva. Hun er helt forandret – hva gjør du? Bestemmer deg for å ta igjen! Lager en vanntett plan, som inneholder å bli ny, feminin og guttegæren. Er det greit å juge noe helt vanvittig? Men i krig og kjærlighet er alt lov, ikke sant? For du MÅ vinne – for enhver pris.
Hvor henter man inspirasjonen til å skrive grøss og gru? Særlig når man knapt tør å se en skrekkfilm…? Forfatter Mari Moen Holsve forteller fra Skymdal-trilogien og om de virkelige stedene som inspirerte bøkene.
Forfatter Mari Moen Holsve deler sin begeistring for fantasysjangeren og leser og forteller fra Halvgudene-serien.
Hei, det er meg! Jeg er Absolutt ukyssa men håper på en Supersommer. Hva med en Happy ending, liksom?
Presentasjon av dei lettleste ungdomsbøkene Gamer og Snatch. Her fortel eg korleis mi ekstreme interessere for dataspel førte til boka Gamer. Og korleis eg planla å kidnappe ei venninne av dotter mi i boka Snatch. Eit morosamt opplegg der det er lett å engasjere elevane i etiske diskusjonar rundt tematikken.
Produksjonen kobles på en annen forfatter som turnerer i samme område (fortrinnsvis for 1. – 4. trinn og gjerne på samme skole), der disse elevene også skal være publikum. Det er et poeng at det er et stort gap i målgruppa forestillingen er tenkt for, og elevene som er med på dette.
Dersom stykket er en adaptasjon av en barnebok, leser helst læreren denne høyt for elevene i forkant av besøket. Dersom stykket er nyskrevet, leser de produksjonsarket som følger med.
L. Ands Dagbok er skriven av L. And, ei and med vass-skrekk. I boka skriv han om korleis han a) skal halde på løyndomen, og b) bli kvitt vass-skrekken (som jo er løyndomen).
Lese- og skrivestimulerende kurs over 6 uker for 6.-7. trinn med Marianne Viermyr.
– Det finnes nesten ingen grenser for hva du kan bruke ordene til.
Lærer vi meir når vi ler i klasserommet? Blir vi snillare av å le?
Hva er det med enkelte bøker, filmer eller serier som gjør oss fullstendig hekta? Såpass at vi trenger at historiene bare fortsetter – og at vi vil fortsette dem selv! Å skrive fanfiction vil si å skrive videre på noe du er fan av, og fantasy-, skrekk- og Sommerles-forfatter Mari Moen Holsve tilbyr fanfiction-skrivekurs.
Mikael Milnbergan, kalt Mikke, spiller på 1.divisjon smågutter. Sammen med kameratene Shearer (oppkalt etter fotballspiller Alan Shearer), og Hansa(Hans), dreier livet hans seg stort sett om fotball. Erkerivalen til laget deres er Nordland, med Sondre Goma som den store bølla på laget. Han fremstår som en Goliat-skikkelse, og ingen klarer å drible han.
MARG & BEIN er grøsser-serien som gir norske barn mareritt. Bak uhyggen står de tre etablerte, prisbelønnede forfatterne Arne Svingen, Ingunn Aamodt og Jon Ewo. Sammen har de laget en spennende forestilling med opplesing, musikk, effekter, dramatisering og noen overraskelser underveis. Marg & Bein i live-versjon får knoklene til å riste hos tilskuerne. Velkommen inn i mørket …
Korleis såg det ut i lokalmiljøet i gamle dagar? Korleis levde bestemor og oldemor? Korleis kan vi finne spor og minne frå fortida?
Lese- og skrivestimulerende kurs over 6 uker for 6.-7. trinn.
Forfatterens mål er at elevene skal få et nytt og mer positivt forhold til å lese og skrive tekst gjennom å øke deres nysgjerrighet på og identifikasjon til lesing og skriving.
I foredraget om Nattmannen fortel Anders Totland om ære og skam, og kva det gjer med eit menneske og ei gruppe å bli sett på utsida av det gode fellesskapet.
Hvordan kan du tjene og håndtere egne penger? Hva er egentlig økonomi? I Pengene og livet blir elevene bevisste på at kunnskap om økonomi gir dem makt til å styre sitt eget liv og til å forandre verden. Forfatteren gir barn og unge praktiske tips om personlig økonomi, og viser hvordan deres økonomi henger sammen med verden rundt dem.
Skrive- og lesestimulerende kurs for 6 trinn. Basert på erfaringer fra tidligere kurs for 6. Trinn ved blant annet Bjøråsen Skole på Romsås i 2017, har jeg utviklet et opplegg med pubertet som tema.
Utgangspunktet for produksjonen er at opplevelsen av improvisasjonsmusikk og poesi ikke kan reduseres til forståelse alene. Opplevelsen er ikke nødvendigvis av kontemplativ art, men kan like gjerne være et tilbud eller en invitasjon til medskaping og samtale.
Lese- og skrivestimulerende kurs 6. – 7. trinn over 6 uker med Hanne Ramsdal.
Med bakgrunn i egne erfaringer med tekstproduksjon for film, scene og bok vil Hanne Ramsdal skape et alternativt rom hvor elevene får både fysiske og skriftlige oppgaver som gir andre og uventede innganger til tekst. Og for en gangs skyld gir vi blaffen i rettskrivning.
SKITT eller KANEL –
Kunsten å utvikle kritisk sans som kulturkunde. Korleis kan eg unngå å bli lurt til å kjøpe skitt når eg vil handle kanel?
Lurer du på hvordan du kan fortelle de beste historiene? Vil du lære å lyve deg ut av trøbbel på en mest mulig troverdig måte? Eller har du rett og slett lyst til å skrive virkelig genialt?
Før i tida var det kanskje enklere å gjemme seg bort fra politiet hvis du hadde gjort noe galt. Men ble du tatt, var straffen både hard og brutal.
Om å våge å være seg selv når alle andre virker mye kulere.
Presentasjon av den dobbel-Uprisnominerte serien Svarte-Mathilda. Eg fortel om vandrehistorier, eller Urban legends, og korleis dei direkte inspirerte til skrivinga av bøkene. Eg snakkar om grøssande virkemiddel, kva som gjer ein tekst skummel, og korleis eg låner frå skrekkfilmar når eg skriv. Dette opplegget er skummelt!
Når vi ser film, eller spiller spill, brukes musikk til å sette en stemning. Den brukes til å hjelpe oss seere til å vite hva vi skal føle: for eksempel frykt eller glede, om vi skal le eller gråte eller… ja hva som helst, egentlig. Bøker kommer vanligvis «som de er» og ordene må klare seg på egenhånd. Forfatterne bruker ord for at leserne skal føle, og leserne lever seg inn i historien med utgangspunkt i seg selv og sine egne erfaringer.
Boka handler om vennskapet mellom to små unger, en gutt og ei jente, og tankene til gutten når jenta flytter. Regnet og savnet er gjennomgangstema.
12 år gamle Leona er født med guttekropp. Når hun flytter og begynner i en ny klasse, vil hun bare være en helt vanlig jente, og derfor forsøker hun å skjule det faktum at hun ikke er helt som de andre jentene.
I romanen Vi skulle vært løver tar forfatteren opp spørsmål om identitet knyttet til kjønn, og toleranse for dem som er annerledes.
Det å skrive er å gjøre det usynlige synlig. Jerven er i så måte et bra valg. Etter å ha blitt nesten utryddet, har jerven utviklet seg til å bli et sky dyr, som holder seg lengst mulig unna mennesker.
JERV har også den råskapen og villskapen som skal til for at den virkelige historien om det virkelige livet bærer. Virkeligheten overgår alltid fiksjonen når vi går tett nok innpå.
Denne fortellingen handler om Øyvind. Der han bor blåser det. Mye. Verre og verre egentlig. En morgen, på vei til barnehagen, blir Øyvind løftet opp i lufta av et gigantvindpustkast.
– Hjelp! roper han, og forsvinner.
Kreativ skriving med humor under rettleiing av profesjonelle komikarar. Verkstaden er basert på Humorboka av Terje Torkildsen.
Helter og hellige var blant middelalderens kjente og foretrukne temaer, og skikkelser som den gjeve Åsmund og Himmeljomfruen var populære. Det er fargerike og voldsomme beretninger, med røtter langt tilbake i vår historie.