Fortelleren og dukkespilleren Kristin Aafløy Opdan kommer på besøk og har med seg ei bok og ei lita and.
Sammen med barna vil hun lese, fortelle, snakke med barna og stille spørsmål.
Josef Tzegai Yohannes spesialutgave av The Urban Legend kom ut på «Safer Internet Day» og har antimobbing som tema. Denne produksjonen viser hvordan litteratur i tegneserier kan brukes til å belyse de alvorlige konsekvenser mobbing kan ha, sett fra en gutt og en jente sitt perspektiv. Produksjonen viser ikke minst hvordan en slik tegneserieskapt helt kan være en støtte for barn og unge i deres ønske om å følge sine drømmer.
Forfatter Andreas Tjernshaugen forteller om blåhvalen, det største dyret som noen gang har levd, og viser tegninger, film og fotografier.
Det var en gang tre bukker som het Bukkene Bruse. En dag fikk de et brev om at de måtte begynne på skolen. «Hvorfor det?» spurte den minste. «Alle må gå på skolen nå for tida», forklarte den største bukken. Så ble de enige om at de kunne prøve for ei uke eller to.
En forestilling i standupaktig stil. Forfattere kan oppføre seg akkurat slik de vil. Jeg brøler så høyt jeg kan og hopper rundt på bordene før du vet ordet av det. Barna får ta del i mine erfaringer med hvor slemme damer kan være.
Dette er et skrivekurs for de minste. Gjennom samtale, dikteksempler, fellesoppgaver og egenaktivitet får elevene jobbe med de sanselige og lekfulle sidene av språket. Marte Huke leser dikt og gir oppgaver til elevene.
Den fantastiske skogen viser vei til alt det fascinerende som skjuler seg blant trærne, men som du kanskje ikke vet så mye om. Ennå.
Skal jeg lese for dere?
Digital lesestund for 1.-4. trinn – for DKS i koronatid – med forfatter og illustratør Nina E. Grøntvedt.
Et utvalg fra Barnas store rim og reglebok fremføres av redaktør og utøver Tinken Laurantzon og musikerne Lars Fredrik Beckstrøm og Mats Monstad. Her finner man bl.a. dikt av kjente poeter som Inger Hagerup, André Bjerke, Zinken Hopp og Arild Nyquist, samt morsomme rampevers som fortsatt lever på folkemunne.
En digital billedbokformidling av to bøker jeg har skrevet og illustrert. Bøkene jeg skal lese fra heter Midnattsfesten og Hvordan Temme en Fetter?
Dette er eit heilt annleis møte med Afrika: korleis eitt av verdas fattigaste land også kan vera rikt, i form av sterke menneske, kulturelt mangfald, eineståande historie.
Dyrelivet på jorda er i fare. Vi mennesker har dessverre mye av skylden. Kunnskap er viktig i kampen for å bevare både dyr og natur. Derfor er sakprosa for barn om nettopp disse temaene mer aktuelt en noen gang. Line Renslebråten er både forfatter og illustratør. I denne produksjonen kan elevene både lære å tegne dyr og få kunnskap om verdens dyreliv.
Du er sjiraff, du bor fritt og fint i eget hus i en park – sammen med åtte andre dyr. Du får deilig mat og er aldri sulten. Du vet ikke helt hvem du er, fordi du har aldri sett ansiktet ditt i et speil.
Eplesøvn er formet rundt forfatter Hanne Bramness’ dikt for barn, og er en hensynsfull forestilling om vennskapets mangfoldighet; lengsel etter noe som gikk tapt, undring over noe som blir funnet. Diktene utfordrer, de skaper handling og konflikt, de spør og forsøker å svare, i dialog med sceniske bilder, musikk og bevegelse.
– Fortell for meg, da farfar! Fortell om krigen! Om bomben og soldatene og om den gangen du nesten ble arrestert!
Farfar smiler lurt og trekker ut en usynlig skuff i pannen sin.
– Da må jeg bare åpne rette skuffen først. Historien ligger oppi her.
Utgangspunktet for denne litterære produksjonen er billedboka, Fargene som forsvant (2017), med illustratør, Akin Duzakin. Barn som kommer fra krigsherjede land har sterke historier de bærer med seg. Mer enn 250 millioner barn lever i krigsherjede områder i dag. Boka skildrer hvordan krigen former barn som lever under konstant frykt og usikkerhet. Boka er en viktig som døråpner for empati.
Året er 1955. Norgesmesterskapet i skihopp skal arrangeres på Voss, og ekteparet Birger og Goro Lærum fåer en noe spesiell forespørsel: Kong Olav kommer for å se mesterskapet, men han vil ikke bo på hotell. Birger og Goro Lærum blir spurt om de kan huse kongen.
Hvordan ser bæsjen til fjæremarken ut? Kan blåskjell gå på tur? Visste du at sjøstjerna har ett øye på hver arm? I boka Fjæra for småfolk kommer naturen tett på barna gjennom store nærbilder og morsomme faktaopplysninger.
Gikk Moe på do tro? er en forestilling om Jørgen Moe og eventyrene han samla inn. Forestillingen vil med muntlig fortellekunst og musikk blåse støv av bøkene og liv i eventyrene.
Grisen til Kim er helt spesiell. Den kan spise med kniv og gaffel og danse disco så alle blir stumme av begeistring. Likevel er det ikke helt uproblematisk å ha et esende kjæledyr i huset. Godtegrisen er en overskuddspreget og småfleskete bildebok om et nært vennskap utenfor grisebingen.
Barna får møte forfatter og illustratør Camilla Kuhn – og hoggormen Gorm. Camilla vil vise hvordan en bildebok blir til, fra en liten idé, gjennom slit og strev og skisser og fulle søplebøtter, til ferdige illustrasjoner og bok.
Stine gruer seg til å begynne på skolen. Nesten like ille er det å få innkalling til skoletannlegen. Og det er fryktelig flaut å ikke kunne svømme når nesten alle andre har lært det.
Går det an at mennesker og sjiraffer kan bli bestevenner? Er det virkelig mulig at en sjiraff kan bo på rommet til en vanlig gutt? Kanskje …? Kanskje ikke …? En ting er i alle fall sikkert: En sjiraff er en god venn å ha når sure seler prøver å stjele fisken din.
Wergeland skrev landets første barnelitteratur, og den hører til den eldste barnelitteraturen i Europa. Dette er en del av vår felles kulturarv som ikke bør gå i glemmeboken. Forestillingen er en skattkiste av dikt, av morsomme og rørende fortellinger.
Hvorfor har fiskene forskjellige farger?
De fargerike fiskene har mange hemmeligheter. Noen har kamuflasjefarger for ikke å bli sett. Andre kan skifte farge på ett sekund for å fortelle hva slags humør de er i. Vet du for eksempel hvordan en sint fisk ser ut?
Stine overnatter hos Kaja da hun våkner midt på natta og ser noen skumle skygger i hagen utenfor. To skikkelser sniker seg rundt med en lommelykt. Dagen etter bestemmer de to jentene seg for å finne ut hvem det kan være.
Lurivar og det hemmelege skrinet er eit musikkteater for barn på småskuletrunnet. I framsyninga møter ein tunkatten Lurivar og ein kunstmålar som elskar illustrasjonane i biletbøkene han har med seg.
Ane og Brage liker å klatre. En, to og et tre.
Jeg vil klarte høyt, sier Ane.
Jeg vil klatre høyere, sier Brage.
Hvem kan klatre høyest?
BARE SE…
I fjæra lever dyr som dei fleste kjenner; krabbe, kråkebolle, reke og blåskjel. I denne førestillinga møter vi dei fargerike fjærefantane med kvar si fortelling på rim.
Forestillingen Krokodilletyven er fritt basert på Taran Bjørnstad og Christoffer Gravs bok med samme navn, som igjen er fritt basert på et ekte “Krokodilletyveri” på Akvariet i Bergen i 2008.
Bli med på en spennende reise inni kroppen. I løpet av dette interaktive forfatterbesøket skal vi lære mange overraskende fakta om kroppen og bli kjent med de små cellene våre. Vi vil se litt ekstra på hva som skjer hvis noen av dem blir syke.
Produksjonen kobles på en annen forfatter som turnerer i samme område (fortrinnsvis for 1. – 4. trinn og gjerne på samme skole), der disse elevene også skal være publikum. Det er et poeng at det er et stort gap i målgruppa forestillingen er tenkt for, og elevene som er med på dette.
Dersom stykket er en adaptasjon av en barnebok, leser helst læreren denne høyt for elevene i forkant av besøket. Dersom stykket er nyskrevet, leser de produksjonsarket som følger med.
Produksjonen tar elevene med på livets fantastiske reise gjennom årene. Vi vil undre over livets gang, lære masse om kroppen og lage vår egen lille faktabok sammen.
MINSTENS LANGE REISE er bygd over Erling Pedersens illustrerte barnebok av samme navn, og er et samarbeidsprosjekt mellom forfatter Erling Pedersen og kunstformidler Mina Marie Myhre.
Produksjonen tar utgangspunkt i at vi alle er diktarar. Dikting er mykje meir enn bøker. Frå vi er heilt små har vi diktarevna, vi diktar når vi leikar, vi diktar når vi teiknar, vi diktar når vi dagdrøymer.
Visste du at det finnes roboter på planeten Mars? Eller på sykehuset i Trondheim? For rundt 60 år siden var roboter rein fantasi. I dag finnes det roboter nesten overalt. Det er roboter under vann, oppe i lufta og til og med i verdensrommet. De bygger bilene våre, melker kuene våre og pakker varene vi kjøper på internett. Kanskje er det en robot hjemme hos deg også?
Elevene inviteres inn i forfatter og illustratør Camilla Kuhns tekst- og billedunivers.
Her trenger ikke alle å være så snille alltid. Og alt trenger ikke å være så pent heller. Og hadde det ikke vært ganske greit hvis vi alle slapp å ha skjelett?
En vakker og stillferdig reise om froskens ferd gjennom vinteren, en forestilling som oppmuntrer til bevegelse og samklang med de minste barna.
Skal du ha bokprat for 3.-4. klasse? Om detektivbøker? Trøndelag fylkesbibliotek har laget en powerpoint-presentasjon som du kan bruke som utgangspunkt for din bokprat.
Eldrid Johansen har utgitt mange bøker for barn. Hun forteller hvor hun får ideer fra, hvordan en bok blir til og hvordan hun skriver slik at historien blir spennende. Eldrid har med seg ferdige, og uferdige, bøker og avslører forfatterhemmeligheter og triks.
Visste du at det er bare jentemyggen som stikker? Har du hørt om skremmetrikset til marihøna? Vet du hvorfor flua kan gå opp-ned oppi taket? I boka Småkryp for småfolk kommer naturen tett på barna gjennom store nærbilder og morsomme faktaopplysninger.
Hvem er jeg og hva er jeg? Hvilke spor lager og setter jeg? Hva gjør meg til Jeg?
Hva er det med dyr som fascinerer oss mennesker? Er det fordi vi kjenner oss igjen i dem? Vi kan se at mange dyr liker å leke. Men har dyr følelser? Meninger? Og går det an å ha et dyr som bestevenn? Verdens høyeste dyr, som er en sjiraff?
Det går an i fantasien.
Mari Kjetun er en dyreentusiast og har gitt ut mange bøker for barn om dyr. Fascinasjonen for dyr er hun ikke alene om å ha: Hvorfor er vi mennesker så opptatte av dyr? Fordi vi kjenner oss igjen i dem? Fordi de er søte? Litt rare?
Kan ein tapar vinne?
Dovendyret Dag er lei av å komme sist i mål. Han øver og øver og trener og trener. Men reven Ronny er rask og slu. Kan Dag vinne konkurransen?
Tiloversmari er en bok som inspirerer til utforsking av farger og former i en haug med papir som er til overs.
Timothy mister seg sjølv handlar om ein mann som er glad og fornøgd. Men ein dag mister han ei tann. Dette blir starten på nokre dramatiske dagar i Timothy sitt liv.
Boka handler om vennskapet mellom to små unger, en gutt og ei jente, og tankene til gutten når jenta flytter. Regnet og savnet er gjennomgangstema.
Med store doser humor, og et lite stikk melankoli, framfører forfatter Rebecca Wexelsen og musiker Maria Alejandra Conde Campos boka «Ulf er uvel».
Har du nokon gong løfta på ein stein og sett alt som kravlar og kryp der? Inger Lise Belsvik har laga illustrasjonar av alle småkrypa i boka Under ein stein av Erna Osland, og desse skal vi sjå nærare på saman med henne. Det blir óg verkstad der vi lagar våre eigne insekt.
Hausten 2019 gav Anders Totland ut biletboka Ut i rommet, som ved første augesyn handlar om Alva som drøymer om å reisa til månen. Men minst like mykje handlar boka om mennesket sin kamp om å erobra verdsrommet. Det handlar om kappløp og dyr, om berømte frasar og gløymde heltar. Det heile blir med som eit bakteppe i denne økta, der forfattaren prøver å få elevane med på både tankesprang og meir nøkterne refleksjonar rundt mennesket si ferd ut i det uendelege verdsrommet.
Denne fortellingen handler om Øyvind. Der han bor blåser det. Mye. Verre og verre egentlig. En morgen, på vei til barnehagen, blir Øyvind løftet opp i lufta av et gigantvindpustkast.
– Hjelp! roper han, og forsvinner.
– Er det noen som har lyst til å fortelle meg noe rart? Slik begynner ofte forfatter og illustratør Reidar Kjelsen når han kommer på besøk. Han liker å fabulere, tegne, snakke om bøkene sine, og improvisere fram nye historier på flippover sammen med barna. Fantasien får fritt spillerom og alt foregår på barnas nivå.
Helter og hellige var blant middelalderens kjente og foretrukne temaer, og skikkelser som den gjeve Åsmund og Himmeljomfruen var populære. Det er fargerike og voldsomme beretninger, med røtter langt tilbake i vår historie.